Mađarski Multiprogram

 

Ministarstvo inovacija i tehnologije Mađarske (ITM) najavilo je na velika zvona projekt internacionalnog imena “Magyar Multi Program”. Riječ je o organiziranoj podršci te državnoj potpori najperspektivnijih domaćih malih i srednjih poduzeća, za što je osigurano nešto više od 10 milijardi forinti.

Kako je, prilikom predstavljanja te inicijative široj javnosti, naglasio tajnik toga ministarstva László György, smatra se da 5-10 posto svih mađarskih poduzeća ima visoki potencijal za rast i inovacije. Oni su idealni partneri Multiprgorama, koji bi trebali popuniti praznine ciljanih proizvoda na stranom tržištu, ondje nadmašiti konkurenciju i nastaviti rast izvoza, od kojega su prihodi u posljednje dvije godine porasli za 20%, kako procjenjuje ITM.

Kao prvi korak, kandidate za uključivanje u program očekuje menadžerski intervju i preliminarna anketa koja će procijeniti njihove proizvode, usluge, potencijal rasta i dugoročnu viziju. Potom će posebno oformljeno stručno tijelo odabrati tvrtke, s njima potpisati sporazum o suradnji, napraviti plan dijagnostike i razvoja, te ih pratiti do plasiranja krajnjih proizvoda u inozemstvu i osigurati im personalizirane savjete.

Primarni je cilj Multiprograma poboljšanje kvaliteta života Mađara i održiv rast gospodarstva.