Krški suhozid, svjetska baština

 

Cipar, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija, Španjolska i Švicarska podnijeli su međunarodnu nominaciju suhozidne gradnje za upis na na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Pozitivan odgovor stigao je sa sjednice u Port Louisu na Mauricijusu krajem 2018., a sad je na redu prva sezona gradnje s tim novim predznakom.

Zaštićeni su sami zidovi, znanja o njima i tehnike gradnje. To drevno umijeće stvaranja čvrstih zidova i skloništa u poljima bez vezivnog materijala, doista se susreće širom Mediterana. Posebno su važni na brdovitim terenima, gdje bi bez njihovih terasastih sustava bilo praktički nemoguće održati povrtnjake, a kamoli podići cijele vinograde.

Nesaglediva je uloga suhozida i u sprečavanju klizišta u naseljenim mjestima, zaštiti od poplava i lavina, te u borbi protiv erozije tla i povećanju biološke raznolikosti u odgovarajućim mikroklimatskim uvjetima. Zato su prilikom izrade kanidature nositelji projekta uključili majstore iz ruralnih zajednica svih zainteresiranih zemalja, gdje je gradnja suhozida duboko ukorijenjena u cjelinu lokalne tradicije. Tako je bilo i u Sloveniji.