Klausov lutajući projektor – kino kao nekad

Jedan Bavarac godinama dovodi kino i do najmanjih bavarskih sela. Vrijeme je brzo prošlo uz tako dobru zabavu, a već se navršilo pet desetljeća Klausovog mobilnog kina.

 

Unatoč televiziji i mobitelu, odlazak u kino i danas je osobit događaj. Kako li je tek bilo prije pedesetak godina, kada televizori još nisu resili svaku dnevnu sobu pa ljubitelji igranih filmova nisu imali nikakva izbora nego naći načina da stignu do najbližeg kina?

Klaus Knauth iz Würzburga mogao bi satima pričati o tome. Jer već je tada vozio svoj kinoprojektor kamo god bi ga zvali. Putovao je cijelom zemljom po svakakvim dvoranama, a ponegdje bi održavao i predstave na otvorenom, kao u Gemündenu u Scherenburgu. Šali se kako ima bezbroj malih trikova. Recimo, ako slika visi na jednu stranu, treba uzeti podmetač za pivo, preklopiti ga i staviti pod nogu projektora.

“Uvijek moraš nešto malo i slagati,” govori kroz glasan smijeh ovaj naočiti momak koji je zagazio u osmo desetljeće života, ali ne misli na povlačenje dok god ga noge nose i pleća služe.

Svoj je neobični zanat naučio još u dobi od 15 godina od starijeg majstora kinooperatera. Razumljivo, bio je oduševljen kinom, a mogućnost da sam njime upravlja dala mu je krila. Jedno vrijeme bio mu je to i sasvim pristojan dodatni posao, a otkad je u mirovini to je samo hobi.

Praksa je ovakva: Klaus iznajmi neku dvoranu ili krčmu, razapne platno i smjesti svoj stari projektor na najpovoljnije mjesto.

Radoznali gledatelji mogu slobodno ispitati sve pojedinosti njegove aparature i 33-milimetarskih filmskih vrpca.

No, nije on zastao u vremenu – koristi se posve vješto i modernom digitalnom tehnikom, pogotovo u zabačenim mjestima gdje jednostavno nema dovoljno velikog prostora za filmsku projekciju.