Agresivne koturaljke

Ekstremno koturaljkanje – prilika je za pojedinačne bravure, ali i za povezivanje u složne momčadi. Upravo kao u mađarskom gradu Hódmezővásárhely.

 

Pruža golem osjećaj slobode, ujedno ga smatraju jednim od najelegantnijih novijih sportova – ekstremno koturaljkanje na takozvanim agresivnim koturaljkama. Ali oni koji se njime bave nisu zapravo nimalo agresivni, a pogotovo nisu neki ekstremisti. Kako kažu sami sportaši, u njemu uživaju oni koji su hrabri, vole skakati, vrtjeti se, izvoditi salta u punoj brzini i ne boje se stojeći skliznuti po nekoj ogradi.

Béla Tasnádi iz Hódmezővásárhelyja, zahvaljujući vrhunskim rezultatima, ali i vlastitoj radoznalosti, upravo je zahvaljujući ekstremnom koturaljkanju u svojim mladim godinama vidio dosta svijeta. Stigao je čak do Kine. A od europskih prilika za njegov sport, najatraktivniji je redoviti godišnji susret Winterclash u nizozemskom Rotterdamu.

Za profesionalce na četiri kotačića, uz zamjetno umijeće, važno je izabrati i atraktivno ime ekipe. Primjerice “Nomad Skateboards”, “Star Shine Rollers”, “Radar Wheels”, “Moxi Skate Team”… A nagrade na njihovim međunarodnim turnirima znaju biti i po nekoliko tisuća eura. Nije rijetkost da nađu i darežljive sponzore, koji žele ulagati u razvoj novih ekstremnih sportova.

Može se reći da klub “Rollersport”, čiji je Béla potpredsjetnik, kod kuće ima sasvim plodno tlo za to. Redovito se organiziraju turniri u Sportareni pokraj koje je izgrađen golemi skatepark, imaju na raspolaganju zabavni centar u Hódtezőu. I sam je Béla Tasnádi organizirao “European Roller Skating 2012”. On je, dakle, veteran.

A one koji misle da je stvar samo u rolanju, može razuvjeriti samo letimičan popis svih aktivnosti koje ga prate: skateboarding, bmx street, snakeboard, trampolin, fitness…

I za utjehu zabrinutim roditeljima: nakon dosta vježbanja na koturaljkama i skejterima, postoji tehnika pada koja smanjuje rizik od ozljeda.