Muzej Plessi u Brenneru

 

Umjetnost na granici. U Brenneru, na prometnoj dionici sjever-jug iz Münchena u talijansku Veronu jedna je gostionica, a uz nju muzej. Tamo gdje su inače kafić ili kiosk nalazi se hala puna brončanih kipova, videoinstalacija i crteža. Glavno djelo talijanskog umjetnika Plessija nastalo je za paviljon europske regije Tiro na svjetskoj izložbi u Hannoveru. A sad ga lako može vidjeti svaki prolaznik.

 

Autor: Martin Hanni

Snimatelj: Agostino Fuscaldo

 

PlessiBrenner (1)Priroda se zrcali na staklenoj fasadi te moderne zgrade. Plessi, Muzej u Brenneru. Njegovu je izgradnju potpuno financiralo društvo Brennerska autocesta (Brennerautobahn).

Njezin predsjednik WALTER PARDATSCHER navodi razloge: ˝Nestali su objekti za kontrolu putovnice i za carinu, zahvaljujući novoj Europi. Pa smo odlučili korisno uporabiti ispražnjeni prostor.˝

U muzeju se vrte videosnimke, crteži i instalacije umjetnika Fabrizija Plessija.

Odmah do njih je odmorište u stražnjem dijelu zgrade, za sve one koji zastanu u Brenneru ili ondje rade.

Na granici niz zgrada i simbola priziva sjećanja na povijest. Planinski prijevoj i samo mjesto Brenner lijepo su se razvili. Granica sad više ne razdvaja, nego spaja, misli povjesničar MICHAEL GEHLER: ˝Trajnija je bila ova granica nego Berlinski zid. Bio je to svojevrstan Hladni rat – s tom razlikom da je Berlinski zid bio u znaku konflikta dvaju sistema, komunizma i kapitalizma, a Brenner znak etničkoga konflikta Austrije i Italije… I to zbog Južnoga Tirola! Sve je tu bilo u znaku nacionalizma.˝

PlessiBrenner (3)

Brenner je postao granica nakon Prvoga svjetskog rata 1918., a Tirol je podijeljen i južni dio pripojen Italiji. No sad više ne daju ton krajoliku brklje i graničari, nego robna kuća. Zato je selo nakon ukinuća granice dobilo krila.

Uzlet je to i za umjetnost, otudai  ideja o u muzeju, kaže CARLO COSTA, njegov projektant: ˝Ovdje sam htio stvoriti mjesto koje funkcionira drukčije nego druga odmorišta na autocesti. Jednostavna je inače funkcija odmorišta: ljudi se zaustave, počinu, jedu ili piju. U Brenneru smo htjeli stvoriti i mjesto za umjetnost i kulturu, hranu za dušu. To me poticalo od početka projektiranja.˝

Jezgru muzeja čini instalacija koja podsjeća na brda ove regije. Izložbeni je prostor visok tek 13 metara, pa ta instalacija boravak u njemu pretvara u izniman doživljaj.

Posjetitelji objeručke prihvaćaju tu instalaciju koja je simbol europske regije Tirol.

PlessiBrenner (4)Videosnimke, uglovi i bridovi, igre svjetla i sjene učinili su djelo Fabrizija Plessija mjestom za sjećanje koje korespondira sa sadašnjicom. Umjetnik je stvorio veliku drvenu instalaciju uz grafičko-slikarske uratke, kaže projektant COSTA: ˝Plessi je osmislio unutrašnjost i uvrstio nova djela.

Projekt Brenner u mnogo čemu je i kreativan i koristan. To se tiče i umjetnika koji ima svoj muzejski prostor, cijeli muzej za svoja djela. Ali i za nas ostale, jer smo ostvarili jedno doista vrijedno skupno umjetničko djelo.˝

Uskoro će tu biti i znanstvenih skupova, konferencija i malih kongresa. Brenner tako više nije samo prolazna točka, već postaje i važno sastajalište.