Otkriće tube

 

Kad se Zita Geiger odlučila za tubu, bila je samo za glavu viša nego taj instrument. Ovu je 12-godišnjakinju od prvoga trena očarao taj najveći od svih limenih puhačkih instrumenata.

 

Autor: Christoph Wittmann

Snimatelj: Luis Heliosch

 

tuba2

˝Zapravo sam htjela saksofon, klarinet ili flautu. Ali tada sam puhnula u tubu  i uvidjela: to sam tražila! Ona pruža velike mogućnosti, prekrasno je to!˝, kaže ZITA GEIGER.

Ona svira sad već pet godina u ansamblu mladih puhača u Essenbachu kod Landshuta. Tuba ih drži na okupu, kaže ZITA: ˝Puhački orkestar  mladih bez tube? To ne bi išlo. Potreban je onaj dobro znani  tubin pozadinski šušanj

Danas joj je prvi koncert s ansamblom. I nisu tu samo sporedni šušnjevi, nego prave melodije. Krhka  djevojka i sustav golemih cijevi, izgleda impresivno!

Tuba još nikad nije bila omiljena kao danas. Dugo je čamila u sjeni. Tko nije ništa znao, učio je tubu! A nekoć je bila sporedna i u puhačkome ansamblu. Iako ju je imao samo najbogatiji u selu, jer si je mogao priuštiti taj skupi instrument.

tuba4

Modu puhača pokrenuli su etno bendovi u Bavarskoj kao La BrassBanda i tubist Andreas Hofmeir, koji je sad u radionici Gerharda Meinla, stručnjaka za izradu tube. Tz. Fanny njegova je omiljena tuba, upravo zbog svojeg mekanoga, ženskoga zvuka.

Profesor ANDREAS HOFMEIER kaže:˝Trublee su muškarci, a tube su žene. Za pozaune se ne zna što su. Tube nemaju muško ime,  ne pamtim da je itko svojoj tubi dao muško ime. Uz to, tuba je kao glazbalo mlađahna…˝

Taj, najbavarskiji od svih puhaćih instrumenata , izumljen je tek 1835. Izumio ga je pruski kraljevski dirigent u Berlinu. I skladatelji su isprva davali o tubi prostačku sliku. Recimo, ona je zmaj u Wagnerovom Siegfriedu.

˝Služila im je samo kad bi se na pozornici dogodilo nešto strašno, jer bilo je važno da grozno zvuči. Prokofjev u Čežnji za trima naračama ima tubu-solo kada kuharicu muči vjetar…˝, govori profesor HOFMEIER, koji je dokazao velike mogućnosti instrumenta – najprije u anarhičnoj skupini LaBrassBanda-Sound, a zatim u Jazzu i kao solist s klasičnim orkestrom.

tuba3

Godine 2013 . dobio je Klassik Echo. To je prvi put da je ta nagrada bila dodijeljena tubistu. No on se zbog toga nije promijenio. I dalje svoje umjetničke doživljaje oplemenjuje humorom – u Tuba-kabareu. ˝Držim da klasični koncert nije ozbiljna stvar, tvrdi on: ˝Muzika jest, ali cijeli koncert… Moramo čekati svojih pet sekundi. To je vrlo zabavno.˝

Raste napetost u glazbenoj školi u Essenbachu.

Zita se uzrujala, kao i svaki umjetnik prije koncerta. Što tuba dobiva veću pozornost, uočljivije su i najmanje pogreške izvođača. No sve je prošlo dobro.  Odvalili su koncert. A Zitino glazbeno putovanje nije ni izdaleka gotovo. Naposljetku će ona stasati uz tubu, kao što većina njezinih kolega iz glazbene škole stasa uz flautu ili violinu.