Najzelenije mađarsko sveučilište

 

most green university2Sveučilište u Szegedu u Europi je postiglo istaknuto mjesto, a na svjetskoj ranglisti je među prvih dvadeset ˝zelenih˝ sveučilišta. Iz godine u godinu postiže ono sve bolje rezultate u ukupnom ocjenjivanju. Recimo, u usporedbi s prošlom godinom napredovalo je za 16 mjesta.

Tajna uspjeha je ponajprije u usmjerenosti, tvrdi rektor GÁBOR SZABO: ˝Različiti svjesni koraci se čine već godinama. Sada ćemo nastaviti rad i naravno, nastaviti sve inicijative koje smo ranije započeli. Među njima bih podcrtao povećanje korištenja obnovljivih energija.˝

Sveučilište je već ostvarilo dosta ulaganja koja daju mogućnost za korištenje obnovljivih energija. 2012.  jedan projekt postavljanja sunčanih baterija znatno je smanjio korištenje električne energije i potpuno je eliminirao godišnji trošak od 600 milijuna forinti dječjeg vrtića Sveučilišta.

ZOLTÁN MAJÓ, gospodarski i tehnički ravnatelj Sveučilišta prognozira: ˝Kada svi sustavi koje smo već izgradili za obnovljive izvore energije budu u funkciji, očekujemo uštedu od 200 milijuna forinti.˝

Nedavno je završena izgradnja sustava za geotermičko grijanje, a sad je na redu novi za korištenje sunčeve energije. Uz to daje se prednost prometu biciklima i primjenjuje selektivno prikupljanje otpada. Razvojni projekti znatno smanjuju godišnji trošak održavanja Sveučilišta koji iznosi dvije milijarde forinti.