Lička špilja Grabovača

 

Veliki dio Hrvatske, posebice onaj u zaleđu planina uz Jadransko more čini krško tlo, bogato rijetkim vrstama flore, ali i faune. No pravo bogatstvo tog kraja krije se zapravo u podzemlju. Većina rijeka u takvom tlu ponire, pa se tko zna kakvim sve putevima vraća na površinu. Tako i druga po dužini ponornica u Evropi, rijeka Lika. Upravo u njezinoj blizini nalazi se jedini pećinski park u Hrvatskoj, park Grabovača. Samo neke od njegovih špilja zaštićene su, pa ipak  tvore više od četvrtine hrvatskih zaštićenih geomorfoloških spomenika prirode.

 

Autorica: Sanja Pražen

Snimatelj: Damir Bednjanec

 

PERUSIC- Pogled prema izlazu.                     M. S.

Na zapadnoj je strani Velebita Jadransko more, a na istoku krški kraj – Lika.

Na 170-om kilometru autoceste za more nalazi se Perušić. Mjesto je ime dobilo po istoimenim kneževima koji su u ovaj kraj stigli iz dalmatinskog zaleđa potkraj 15. stoljeća. S njihove utvrde na zapad se pruža pogled na brdo Grabovača, gdje je jedini pećinski park u Hrvatskoj. S osam špilja i jednom jamom, on krije neprocjenjivo bogatstvo podzemnih krških oblika. Tri su špilje zaštićene kao geomorfološki spomenici prirode.

Samograd je najstarija turistička spilja u Hrvatskoj, za posjetitelje je otvorena još prije 126 godina. Ulaz joj se nalazi na 670 metara nadmorske visine u golemoj vrtači. U 345 metara dužine protežu se 4 dvorane, svod jedne od njih visok je čak 30 metara.

Zbog  velikog otvora na ulazu, tijekom jače zime prve tri dvorane budu zaleđene. No kako je ona 2014. bila neočekivano blaga, posjetitelji su ostali zakinuti za to posebno špiljsko ruho. Prolaz kroz osvijetljenu špilju prilagođen je svima, i djeci i starijima. Stube su sagrađene krajem pretprošlog stoljeća.

Grabovača1Nažalost njihova je gradnja zacijelo uništila mnoge sigovine, a rast preostalih djelomično promijenila, otkriva nam vodič Parka prirode Grabovača TOMISLAV ŠPEHAR: ˝Za stvaranje stalaktita ili stalagmita kod nas potrebno je od sto do dvjesto godina za samo jedan centimetar. Znači morate nešto žrtvovati da biste nešto dobili zauzvrat.˝

Najsačuvanija je ostala najudaljenija, četvrta dvorana. U njoj je tijekom cijele godine temperatura desetak stupnjeva.

Da biste vidjeli jednu od najljepših u parku, Medinu špilju, valja se ipak malo pomučiti. Kad svladate 30 metara dug uzak kanal ući ćete u 60 metara dugu dvoranu. No to je samo početak najdulje špilje u parku bogate ekscentričnim tvorevinama nastalim u paleoklimatskim uvjetima.

Za vidjeti ostatak špilje potrebno je i nešto speleološkog znanja. Do preostalih oko 450 metara  ulazi se provlačenjem kroz još jedan kanal. U razgranatom ostatku lako se i izgubiti. Priča kazuje kako se jedan mještanin izgubio i umoran zaspao, a u snu mu se ukazao patuljak te mu pokazao izlaz, prenosi TOMISLAV ŠPEHAR: ˝Od tada uvijek kad on ide u tu špilju nosi sa sobom bijelu čokoladu i ostavlja je tome patuljku. Kaže, prođe prolazom, a kad se vrati čokolade više nema.˝

Grabovača4

Kroz park se protežu i dvije poučne staze koje otkrivaju svu bioraznolikost ovoga kraja.

Djelatnici pećinskog parka Grabovača bore se da uz dosadašnjih 600 zaštićenih hektara zaštite i dio toka rijeke Like, druge po dužini ponornice u Europi. Time bi se spriječilo naglo i nekontrolirano spuštanje vodostaja za potrebe Hidroelektrane Senj gdje rijeka Lika danas završava, i zaštitio bogati riblji fond.

Ravnateljica Parka prirode KATARINA MILKOVIĆ upoznaje nas s još nekim pojedinostima: ˝Osim toga imamo i više od 40 speleoloških objekata na tom području od više od 5 tisuća hektara. Od njih 40, ako računamo i područje sadašnjeg pećinskog parka Grabovača, imamo četiri špilje koje su na nacionalnoj razini zaštićene kao geomorfološki spomenici prirode. A vjerujem, kada bi se krenulo u sustavnija istraživanja da bi se još lokaliteta moglo zaštititi.˝

Ljeti temperatura rijeke doseže i za kupanje ugodnih 25 celzijevih stupnjeva, pa se i tu, samo pedesetak kilometara od mora, može naći osvježenje.