Macke i Marc u Lenbachhausu

 

FranzMarc2

Prva izložba o prijateljstvu Augusta Mackea i Franza Marca postavljena je stotinjak godina nakon Mackeove smrti. Dvjestotinjak slika, djela na papiru i brojne posudbe izložene su do 3. Svibnja 2015. u munhenskom Lenbachhausu.

Tu su skočice, te skakutave žute krave koje danas čuva Muzeju Guggenheim u New Yorku. Ali na poletku posjetitelji nisu znali što bi s time počeli. Franz Marc imao je više kritičarä nego poklonika. Jedan među prvima bio je upravo August Macke.

Vidio je njegovu litografiju koja ga je toliko očarala da je posjetio umjetnika u atelieru. I tako je počelo njihovo divno prijateljstvo, kaže kuratorica izloćbe ANNEGRET HOBERG i natavlja: ˝Na izložbi se lijepo vidi koliko je razvoj tekao paralelno,koliko su snažno ta dva umjetnika utjecali jedan na drugoga i kakve su to bile fine veze, uz svojevrstan  dijalog…˝

Macke je bio navršio tek 23 godine, a Marcu je bilo nepunih 30. Izmjenjivali su svoje teorije boje, diskutirali i skupa putovali. Marc je bio tražitelj, a Macke nalaznik. Prijateljstvo je trajalo četiri godine, onda je došao rat i naglo prekinuo tu vezu.