Ovce filcarice iz Solčave

 

filcarke iz solcave8

Solčava je malo mjesto u dolini rijeke Savinje na sjeveru Slovenije. Tu je domovina autohtone ovce jezersko-solčavske pasmine, koja daje najbolju vunu za pustanje – ili kako domaći kažu filcanje – najstariju poznatu tehniku prerade vune.

U želji da od vune njihovih ovaca, što su je do nedavno bacali, nastane nešto upotrebljivo, žene iz Solčave osnovale  su društvo Bicka za revitalizaciju tradicije pustanja. Ime su odabrale jer je to u lokalnom govoru naziv za ovcu.

BERNARDA PRODNIK upućuje nas u temelje tradicije: ˝Stariji domaćini se sjećaju da su vunu pustali davno, prije mnogo desetljeća. No taj se način prerade potpuno izgubio, tako da ga mlađa generacija uopće nije poznavala. Kada smo napravili prvi proizvod, čudili smo se i same što se sve od te vune doista može napraviti: papuče, šešir i još puno drugih proizvoda.˝

Postupak pustanja je dogotrajan i naporan. Vuna se najprije polaže na podlogu u više slojeva. Polije se vodom u koju je dodan prirodni sapun i temeljito izgnječi. Za pravokutne komade materijala nisu potrebni modeli, ali za šešire ili papuče vunu moraju omotati oko fiksnog modela te je, kada se niti isprepletu u tkaninu, oprezno izrezati i konačno oblikovati.

IVANKA NADVEŽNIK kaže: ˝Djevojke koriste i prirodne boje – orahove ljuske, ljuske luka, mahovinu, listove breze, cvijetove kantariona.˝

Bicke i u radionicama uče tehnike pustanja, a svake godine u Solčavi pripreme izložbu proizvoda.