Stupica u ljubljanskoj Modernoj galeriji

gabrijel stupica2

 

Gabrijela Stupicu povjesničari umjetnosti svrstavaju među najznačajnije slikare slovenske visoke moderne. Slikarstvo je završio u Zagrebu i ubrzo nakon drugog svjetskog rata postao profesor na ljubljanskoj Akademiji za likovnu umjetnost.

Majstorski je razvio likovni izraz i u svom se traženju usredotočio samo na nekoliko motiva, što ih je uvijek iznova slikao i istraživao. Pored autoportreta s kćeri još male nevjestice, Flore i prodavačice na tržnici. Slikarski jezik razvijao je i provjeravao unutar figuralnosti, no ipak je na neki način apstraktni slikar.

Govoreći o njegovu radu Dr. MARTINA VOVK, kustosica, Moderne galerije u Ljubljani ističe: “Stupica je unutar figuralnog, što ga nikada nije napuštao, stvarao nevjerojatnu formalnu invenciju u slikarstvu, što je ponekad treba doista gledati izbliza, kratkovidno, pored platna, dakle informelski.”

Novi, svjetli atelje glavni je razlog pomaka iz tamne realističke “zagrebačke” faze u svijetlo, modernističko slikarstvo, kada počinje slikati monokromno, pomoću grubo nanesene bijele boje, dodajući kasnije otiske članaka iz novina.

Stupica je ostvario i jedan od najzanimljivijih opusa autoportreta u slikarstvu 20. stoljeća.

Opsežna retrospektivna izložba povodom stogodišnjice rođenja jednog od

najvećih slovenskih slikara Gabrijela Stupice moći će se razgledati u Modernoj galeriji do 15. svibnja.