Plavuša, mit i stereotip

stereotipi (1)

 

“Zašto plavuša puže po supermarketu? Traži niže cijene.” Takvih viceva nema unutar izložbe “Vic o plavuši – stereotipi u kojima živimo”, nego su ih posjetitelji pozvani ispričati. Diljem svijeta to je postao zajednički stereotip. No gdje se on sve svakodnevno krije, otkriva ovaj intrigantni postav u zagrebačkom Etnografskom muzeju.

Autorica projekta IRENA KOLBAS  tvrdi: “Stereotipi su propulzivna tema pogotovo posljednjih 15 godina. Tu ima toliko materijala, mogao bi se napraviti Muzej stereotipa koji bi se samo time bavio.”

Od srednjovjekovnih do suvremenih karata, preko proizvoda do zidnjaka… Rasni, etnički i društveni stereotipi su oko nas, i to kao prvorazredan primjer nematerijalne baštine. U postavu ih propituje i 10 umjetničkih radova.

Autorica postava MAJA BRISKI  kaže: “Dobila sam fantastičan odgovor – dobila sam antistereotipe, umjetnici pormišljaju drugačije.”

To upravo dokazuje umjetnik FULVIO JURIČIĆ: “Ja sam krenuo s ponavljanjem slogova, motiva – koji je dio stereotipa, pogotovo u grafici, što je došlo iz grafičke tehnike.”

U sedmoj umjetnosti ‘glupa plavuša’ nerijetko ima glavnu ulogu. Filmovi su plodno tlo za ilustraciju stereotipa, smatra umjetnica iz Slovenije JERCA ŠANTEJ: «Mislim da je Hollywood pun stereotipa od Bogarta do Richarda Burtona, pa i Tita kao neke legende i stereotipa.«

Baš kao što se s vremenom i stereotipi mijenjaju, mijenjat će se i ova izložba, koja traje  sve do 2. svibnja 2014.