Hrvatski umjetnici u Beču

HR u Beču1

 

U središtu Beča 500 godina stara palača Porcia austrijskoj i europskoj publici prvi put predstavlja 52 najbolja djela hrvatskih autora 20. stoljeća iz fundusa varaždinske Galerije starih i novih majstora.

MIRJANA DUČAKIJEVIĆ, muzejska savjetnica kaže: “Povezuje ih jedna europska crta razmišljanja i realiziranja umjetnosti uopće. Dakle, to su zaista trajne veze s jednim velikim Bečom pred kojim mi uvijek stojimo s punom odgovornošću.”

Ovdje su Slava Raškaj, Edo Murtić, Ljubo Babić, Pavao Vojković, Ivo Režek, Vlaho Bukovac i još mnogi drugi. Mnogima je ovo svojevrsni simbolički povratak u austrijsku metropolu jer se većina hrvatskih majstora 20. stoljeća ovdje školovala, nadahnjivala i odavde iskustvo donosila  u domovinu. ZDENKA WEBER, hrvatski kulturni ataše u Beču govoreći o našim velikim umjetnicima, istaknula je: “Oni govore i o našoj pripadnosti srednjoj Europi, o cijelom kulturološkom krugu. Tu ima, ja se nadam, jako puno tema za razgovore. «

ANDREA ECKER, voditeljica Odjela za kulturu u Uredu saveznog kancelara Republike Austrije, dodala je: “Veoma sam sretna što je ova izložba u Beču jer je upravo ona pokazatelj da se umjetnost i kultura ne nalaze samo u metropolama, već i u manjim gradovima. Ovakva je izložba za Beč veliko obogaćenje.”

MIRAN BOJANIĆ MORANDIN, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, osvrnuo se na širi kontekst izložbe: “Nadam se da je ovo put i drugim muzejima i drugim institucijama u RH da grubo kažem za “izvoz hrvatske kulture” jer je to zapravo jedini pravi put i za politiku i za diplomaciju, a naravno time i za gospodarstvo.”

A već za iduću godinu s bečkim kulturnim institucijama dogovorena je izložba u Varaždinu o povezanosti s Habsburškom carskom obitelji.