Dr. Tamás Letoha – prirodom protiv bolesti

 

Dr. Tamás Letoha traži lijek za neizlječive bolesti u svojem laboratoriju u Szegedu. Rezultat njegovih istraživanja jedan je prirodni agens koji pomaže preduhitriti Alzheimerovu bolest. Iz začinskih biljaka ekstrahirano sredstvo umiješaju u živežne namirnice koje su već i u trgovinama u prometu. Mladog istraživača su u Mađarskoj proglasili “uzorom godine”.

 Autorica: Mónika Kiss   

Snimatelj: Zoltán Kajtsa

 

 medical scientist5

Protiv smrti ne raste lijek u vrtovima – kaže latinska uzreka. Ali za društva koja se bore starenjem stanovništva od bitne je važnosti da i starima pružaju potrebne mogućnosti za očuvanje dobre kvalitete života.

Dr. TAMÁS LETOHA, liječnik istraživač, mišljenja je da nažalost ima takvih bolesti protiv kojih je sadašnja medicinska znanost nemoćna. Dr. Letoha je liječnik istraživač u Segedu. 2014. godine je u Mađarskoj dobio glavnu nagradu Zaklade “Uzor”. Mladom stručnjaku ovo je samo još  jedno od brojnih priznanja. Sad su nagradili onaj rezultat njegovih istraživanja kojim se bori protiv Alzheimerove bolesti.

Dr. TAMÁS LETOHA kaže: “Potrebna su tzv. rješenja mimo tableta, a jedan od mogućih načina da postignemo nekakvu pozitivnu promjenu protiv raznih bolesti koje se danas smatrajuopćenito raširenima je u živežnim namirnicama, u prehrani. Jedan od istraživačko-razvojnih smjerova naše tvrtke je da stvorimo takve tzv. funkcionalne namirnice za zaštitu zdravlja koje ljudima daju  racionalnu zaštitu.”

Pri nastajanju Alzheimerove bolesti uništavaju se živčane stanice u mozgu, stoga bolest nije izlječiva jer prema sadašnjem stupnju medicinske znanosti živčane stanice se ne mogu regenerirati.

 

medical scientist2

Dr. LETOHA napominje da tako u mozgu nastaje upala i živčane stanice polako odumiru. Prvo produžeci, potom cijela stanica. Protiv bolesti boriti se može prevencijom, zdravim načinom života i odgovarajućim načinom prehrane. Kao i konzumiranjem mješavine od ljekovitih i začinskih biljaka koju je razvila istraživačka skupina.

Kako kaže Tamaš Letoha, oni koji kušaju primjerice samljevenu mješavinu od sjemenki crnog grožđa mogu osjetiti „nezaboravan okus kvantne kemije”. U sjemenkama grožđa koncentrirano se mogu naći polifenoli grožđa. A polifenoli su s gledišta zaštite zdravlja, odnosno biološkog djelovanja najvrijednije komponente grožđa.

U segedskom pogonu dnevno se može proizvesti i više stotina kilograma onih materijala koji su putem istraživačkog razvoja i inovacija već dospjeli i u razne živežne namirnice.

Osim ovoga, u laboratoriju dr. Letohe bave se i razvijanjem pojedinačnih lijekova. U životu male tvrtke iz istočne Europe ovo je najznačajniji iskorak.

medical scientist3Govoreći o svojem radu, Dr. LETOHA, ističe: „Devet velikih svjetskih tvornica lijekova je stupilo s nama u istraživačko-razvojno partnerstvo. To znači da se držeći izvjesnih protokola razvijanja lijekova s jedne strane zajedno, s tvornicama lijekova, razvijamo nove agense genske terapije, odnosno pokušavamo uvrditi nove moguće lijekove i ciljane  lijekove protiv Alzheimerove bolesti.  Naša je golema sreća bila, mogu kazati i božja sreća,  što nam je 2011. godine uspjelo ući u ovaj krug, uspjelo nam je ući u najveći program razvijanja lijekova Europske unije i otada je ovo kao jedan krug povjerenja. Ako čovjek uđe u njega, prihvate ga, vide. Što je bitno tvornicama lijekova? Dobre ideje po jeftinoj cijeni. A u tome smo mi, Mađari, dobri”, kaže Letoha.

 

Još kao student ovaj se liječnik odlučio boriti protiv neizlječivih bolesti. Njegovo stručno znanje, ideje i kreativnost doveli su do toga da je iz Szegeda krenuo jedinstven mađarski razvoj. Mladi istraživač smatra da je u postizanju njegovih uspjeha najvažniji faktor bila –  upornost.