Tršćanski Grci – jedna tradicija, dvije domovine

Grci su već stoljećima nazočni u Trstu, glavnome gradu Julijske krajine. Imaju svoj  muzej i svoju crkvu. Jedna su od najistaknutijih zajednica tog iznimno šarolikog,  gospodarsko-kulturnog kozmopolitskog grada. Nedavno je elektronički obnovljen bogati povijesni arhiv zajednice tršćanskih Grka.

 

Novinar: Luigi Zannini.

Snimatelj: Alberto Lutman

 

greci di trieste2 Tršćanska grčka zajednica, jedna od najstarijih i najuglednijih u gradu, ima bogat povijesni arhiv koji je sad elektronički obrađen na dva jezika – grčkom i talijanskom. To je odraz dugogodišnjih povijesnih i trgovačkih, ali i drugih veza s gradom Trstom.

U gradu su od daleke 1750., a u 19. stoljeću izgradili su velebnu Crkvu Svetoga Nikole. Zlatni i srebrni odsjaji ikona i ukrasa svjedoče o bogatstvu grčke zajednice toga doba. Pokazuju to i nadgrobni spomenici na starom grčkom groblju. Grčka se zajednica ne ističe samo poslovima i trgovinom!

KATERINA KARADIMA, istraživačica sa Sveučilište u Ateni kaže: “Predstavnici grčke zajednice su trgovci, ali ne zaboravljaju dati gradu plod svojega rada. I to ne samo na području gospodarstva.”

 

greci di trieste5

Pomažu Domu za sirotinju i siromašnim pripadnicima drugih zajednica, primjerice institucija Burlo Garofolo i niz drugih zaklada koje su pomagale sirotinji, mladeži, ženama i djeci. Ne samo sunarodnjacima Grcima, nego i sirotinji u cijelome gradu.

Pravi je biser grčke zajednice – njihov muzej. Ima dva dijela: jedan je posvećen slikarstvu Zapada, a drugi tradiciji pravoslavne crkve.

 ANTONIO SOFIANOPULO, kulturni povjerenik grčke zajednice pojašnjava: “Na području pravoslavnoga slikarstva ima ikona i sakralnih objekata. Ima ikona koje su grčkoj zajednici darovale razne obitelji, ali i ikona koje su bile dio liturgije.” 

 

 

greci di trieste3

Dio liturgije bio je epitaf, takozvanì Kristov grob, kojim se u crkvi služe tijekom Velikoga tjedna. SOFIANOPULO, dodaje kako se u zapadnom dijelu ističu vjerska djela, ali i djela iz povijesti grčke zajednice. Od vjerskih djela posebno ističe “Prikazanje u hramu”, djelo majstora iz XVI. stoljeća. Taj Bramanteov učenik slovi kao vrijedan europski autor toga doba.

Svojom crkvom, arhivom i muzejem – tršćanski su Grci dali važan kulturni doprinos životu grada.