Završna postaja, more

 

 

Koncna postaja morje5

 

Naslov iznenađujuće izložbe u ljubljanskom Muzeju za arhitekturu i oblikovanje ukazuje i upozorava. Danas komadiće plastike možemo naći u svakom kvadratnom kilometru morske vode. Izložba osvjetljava pozadinu problema i njegov pogubni učinak za mora, životinje i čovječanstvo.

Središnji dio izložbe je instalacija plastičnih naplavina iz svjetskih mora. Zašto, pojašnjava kustos iz Muzeja za oblikovanje u Zürichu ROMAN AEBERSOLD: ˝80 % plastike u more dopliva po rijekama, 10 % plastike je posljedica turizma, primjerice dijete izgubi igračku. Daljih 10 % plastike u more dospije zbog pomorske industrije, na primjer ribolova i turističkih plovila, s kojih ponekad nešto padne u more.˝

Kustos muzeja domaćina NIKOLA PONGRAC se nadovezuje ističući potrebu za stalnim angažmanom: ˝Osvještavamo dizajnere, koji su jedna od glavnih ciljanih publika muzeja, o tome što znači plastika i čime bi je bilo bolje zamijeniti.˝

Popratni dio izložbe je i izbor dizajnerskih plastičnih predmeta iz muzejske zbirke, za koje je naručena analiza materijala zbog lakše pohrane u budućnosti.

Riječ je zapravo o putujućoj izložbi koja se od 2012.godine mogla već razgledati u 17 gradova diljem svijeta, a u ljubljani ostaje do 23. travnja 2017.