GPS u potrazi za cvijećem

 

GPS

Turisti u Lenggriesu kada krenu u šetnju u prirodu imaju na raspolaganju 6 GPS uređaja, a mogu ih unajmiti za 10 eura. Evo primjera: taj uređaj i popratne bilješke pomoći će Christelle gore na vrhu Braunecka da nađe planinsko cvijeće, primjerice zlatne jaglace skrivene u stijeni uza sami put.

Ovu ˝foru˝ s GPS-om smislio je Hubert, voditelj planinarskoga doma i gorski vodič. Kartirao je 37 vrsta planinskoga cvijeća. ˝Mi, recimo, zlatni jaglac zovemo kamen-cvijet, jer raste iz kamena˝, kaže HUBERT WALTHER dok upućuje Christelle u sve što šetač ovdje može naći, precizirajući: ˝Ovdje su koordinate, crvena strelica pokazuje zaštićenu biljku, dakle ne smiješ je ubrati. Ako toga nema, smiješ.˝

I dalje objašnjava okupljenima: ˝Orijentacija na karti… Ovdje je naš položaj… Ovuda nas vodi put… Tu ćemo naći cvijeće. Ovdje se krije encijan, divan primjerak… Inače bismo samo prošli, nitko ga ne bi vidio.˝

Možda ih sada knjiga potakne na to da dobro otvore oči: srebrenka, gorska tratinčica – livadna ljepotica. I uvijek predivni prvi encijan koji ovdje procvjeta u rano proljeće. Tko god vidi planinsko cvijeće, poštedjet će ga, nada se Hubert.

Lani je sam posvuda snimao slike za knjižicu kojom je popraćena potraga GPS-om. U njjoj je i jedna od planinskih orhideja, ili kućuna, koja se nipošto ne smije brati, jer će ta orhideja opet cvjetati tek za šest godina.

Christellei je to posve novo. Iako je Francuskinja, ona ovdje živi već 20 godina. Oduševljena je ovom idejom potrage GPS-om, jer joj je zaista teško odoljeti – upravo si prisiljen tražiti, a kad nađeš, to je pun pokogdak.

A sad Hubert priprema novi pothvat: kartirat će ostalo bilje na Braunecku! To kartiranje njegov je sljedeći GPS-projekt.