Četiri desetljeća Kinoteke Friuli

 

Sedmorica mladih filmoljubaca 26. su veljače 1977. pošli bilježniku posvjedočiti rođenje udruge kojaje nastala s ciljem da vrati film na područja opustošena potresom 1976. Prikupljena sredstva nisu bili dovoljnaza podignu dvoranu. Angelo Homouda, utemeljitelj Kinoteke Griffith u Genovi, savjetovao im je: ˝Nabavite filmove i pokrenite malu kinoteku.˝

 

Autor: Fulvio Toffoli

Snimatelji: Andrea Predonzani, Alessandro Crevatin

 

CINETECA DEL FRIULI 2a

 

˝Angelo Homouda došao je u Friuli u svome legendarnom ˝zelenom pullmanu˝ 5. kolovoza 1977. i ostao do 10.kolovoza. U tih šest dana prikazivali smo crtiće u školi u Gemoni, za djecu iz osnovne škole i srednje škole…˝, prepričava stara sjećanja tajnica Kineteke Friuli Piera Parat.

Godine 1982. Kinoteka Friuli i Pordenone, organizirali su reviju komičara nijemoga filma, koja je potrajala nekoliko dana. Tada su nastali Dani nijemoga filma, danas jedan od najuglednijih međunarodnih filmskih festivala i nezaobilazno sastajalište kinotekarai filmoljubaca diljem svijeta.

Predsjednik današnje Kinoteke Friuli Livio Jacob govori: ˝Nitko nije mislio da bi mogli postati to što jesu. Dakle, možda najvažnija manifestacija nastala suradnjom dviju ustanova koje su se udružile kako bišto uspješnije surađivale i stvorile nešto ozbiljno… Imaju publiku koja ih stalno slijedi. Iako je od njihova nastanka prošlo toliko godina i sada su još manifestacija koju mediji izvrsno popraćaju. Pa i zato su, smatram, Dani nijemog filma toliko važni. I zato su vrlo važne kinoteke.˝

CINETECA DEL FRIULI 5a

Voditeljica zbirki Filmskog arhiva Friuli Venezia Giulia elena Beltrami pokazuje nam sve to blago: ˝Evo nasu Filmskom arhivu Furlanije i Julijske krajine. Arhiv čuva mjesnu filmsku ostavštinu. Ali ne samo to. Arhiv obuhvaća dva sektora: dio u kojem imamo ‘bunkere’, gdje filmove držimo u optimalnim uvjetima za čuvanje, a odredio ih je Međunarodni savez Filmskih arhiva. Naša se Kinoteka u taj savez učlanila 1987. Dakle, filmovi su na temperaturi od 5 Celzijevih stupnjeva i na 30% vlage, jer im je utim uvjetima osiguran život stotine godina.

Kinoteka Friuli jedna je od vrhunskih regionalnih kulturnih ustanova. Nadasve treba cijeniti to što je sačuvala prvotni entuzijazam, a u njoj je sve je još kao isprva, prije 40 godina.

I zato neka joj je sretan rođendan, želimo joj još dug i uspješan život!