Slovenija protiv zika virusa

 

 

zika virus9a

Iza vrata laboratorija Instituta za mikrobiologiju i imunologiju slovenski su istraživači došli do otkrića, oko kojega se trudio cijeli svijet. Dokazali su da virus zika doista uzrokuje teška oštećenja mozga kod ploda. Mozak djeteta zaraženog zika virusom je tri puta lakši od mozga djeteta iste dobi koje je umrlo iz drugog razloga i čiji je mozak zdrav.

Da bi se isključilo druge uzroke anomalije mozga i utvrdilo da se virus zika nalazi samo u mozgu ploda, bilo je potrebno više tjedana. No, otkriće će utjecati i na buduća istraživanja.

Akad. prof. dr. TATJANA AVŠIČ ŽUPANC, Institut za mikrobiologiju i imunologiju (Medicinski fakultet Sveučilišta u Ljubljani) kaže: ˝To će biti važno za pripremu kvalitetnog cjepiva, iako je cjepivo već u pripremi. A, dakako i za specifičan lijek. No, prije svega je važno što se na taj način pokušava otkriti kako zapravo virus zarazi mozak.˝

 

Sve je počelo prošle godine u listopadu, kada je kod 25-godišnje trudnice, koja je zadnje dvije godine živjela i radila u Brazilu, u 32. tjednu trudnoće u ljubljanskoj ginekološkoj klinici otkrivena nepravilnost pri razvoju ploda.

Doc. dr. NATAŠA TUL MANDIĆ, predstojnica KO za perinatologiju Ginekološke klinike UKCL, govori: ˝Nepravilnost su bile u razvoju glave i mozga, a također cijeli plod je bio manji i posteljica je već bila oštećena. To je ukazivalo na činjenicu da je razvoj vrlo dvojben.˝

Istraživanja na početku trudnoće nisu pokazala nepravilnosti, no prilikom utvrđivanja uzroka u Ljubljani su pomislili i na virus zika.

Doc. dr. NATAŠA TUL MANDIĆ, predstojnica KO za perinatologiju Ginekološke klinike UKCL, dodaje: ˝Trudnicu smo precizno ispitali o zarazi, moram reći da je to bilo u vrijeme dok zika virus još nije bio tako poznat i dok mediji i stručna literatura nisu izvještavali o vezi između te viroze i mikrocefalije.˝

Poteškoće se kod ploda, naime, pokažu tek više tjedana nakon infekcije. Zbog teške anomalije mozga žena se odlučila  za prekid trudnoće. Otkriće, koje je objavljeno u  najuglednijem medicinskom časopisu na svijetu ˝New England Journal of Medicine˝, je kako naglašavaju stručnjaci rezultat izuzetne suradnje i znanja.

Pod otkriće se potpisalo 14 slovenskih istraživača.