Blagovanje u doba Zrinskih

 

 

hrana1

 

Povodom početka obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole IV.Zrinskog predstavljena je knjiga ‘Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih’ autora Darka Varge. Knjiga oživljava svijet, obične ljude i povijesne ličnosti poput ove najmoćnije hrvatske plemićke obitelji.

DARKO VARGA, autor knjige, kaže: ˝Znamo da su proizvodili  parmezanski sir, a po nekim indicijama moglo bi se reći da su proizvodili i mozzarellu  jer su u Čakovcu imali bivole.˝

Jednostavnim stilom autor Darko Varga donosi mnoštvo zanimljivosti iza kojih stoji temeljito istraživanje mahom inozemnih izvora, slabo poznate činjenice o svakodnevici i ekonomiji onoga vremena.

 

Recenzent knjige dr. sc. HRVOJE PETRIĆ,  o knjizi govori: ˝Vrlo blisko jednoj grani historiografije koja je relativno nova je ekohistorija, dakle, povijest okoliša. Tako da je zapravo ova knjiga po materijalu koji donosi, pitanjima i organizaciji, i prezentaciji zapravo vrlo inovativna u hrvatskoj historiografiji.˝

Knjiga je vrijedna jer nas upoznaje sa svakodnevnim životom u 16. i 17 stoljeću, s proizvodnjom hrane u to doba te kako se jelo, pilo i blagovalo.