Tirolska Golgota u Virglu

 

Veliki tjedan s Velikim četvrtkom i petkom podsjeća nas na Muke Kristove, na Križni put i Golgotu. Uskrs je u nedjelju, uz Uskrs slave se i iskupljenja. Ti kršćanima tako važni dani uprizoreni su na brdu kod Bozena, gdje Križni put vodi u Crkvu Svetoga Groba iz doba baroka. Vidi se izdaleka i zauzima povijesno važno mjesto. Figure, patnik, mučitelji, Poncije Pilat i još mnogi, nastali su prije tri stotine godina. Mnoge su nakon rata 1945. mještani držali u šupi, a sad su ih skupo restaurirali.

 

Autor: Markus Perwanger

Snimatelj: Agostino Fuscaldo

 

ADA-Grabeskirche_Virgl-Rai_Suedtirol 1

Crkva Svetoga Groba i Križni put otkriveni su nakon dugo godina u znak sjećanja na hodočasnike koji su potkraj sedamnaestoga stoljeća, prije tri stotine  godina, kad bi se vraćali iz Jeruzalema u Bozen sve to financirali.

BERNHARD HOLZER, dekan katedralne župe Bozen, govori: ˝Ovdje smo obnovili pučku umjetnost i pobožnost toga vremena. Promatrača ponesu ti događaji, snažno i zorno doživljava Križni put i Uskrs. Crkva na Virglu posvećena  je uskrslom Isusu. O tome svjedoče freske na kupoli. Cilj Križnoga puta jest Uskrs.˝

U Crkvu Svetoga Groba vodi jedan osebujan put. Ondje je sedam kapelica, a na svakoj je prikazan jedan prizor Križnog puta. Neke figure sadista, kako su 1682. nazivali mučitelje na dvoru Poncija Pilata, stradale su još za bombardiranja u II. svjetskom ratu dok su neke bile žrtve vandala.  Vjetar, sunce i zima također su strašno oštetili križ i drvene figure.

Obnova tih figura restauratorima, Christophu Hoferu i Karlu Volggeru,  nije bila laka.

ADA-Grabeskirche_Virgl-Rai_Suedtirol 5Restorator CHRISTOPH HOFER kaže: ˝Rijetka je takva velka grupa. Trideset figura iz interesantnoga razdoblja potkraj 17. st., iz doba ranoga baroka. Dakako, neke su figure ružne i odvratne, to su mučitelji. No, meni i mojim kolegama bio je to neodoljiv zadatak i lijep, važan posao.˝

Osobit trenutak je kada se figura patnika kojeg razapinju na križ diže uvis. Diže ga četvorica muškaraca, vuku uvis figuru tešku 40 kilograma koja mora biti na istome mjestu kao i prije.

Crkva Svetoga Groba odiše mirom i nadom. Sagradila su je dva slavna arhitekta baroka, kao hram koji štiti Sveti grob. Tamo je Sveta zemlja. Deseci hodočasnika, uza sve molitve i pokoru, ne mogu odoljeti nego ostavljaju tragove na grobnim stijenkama.

 

Virgl je sveto brdo Bozena. Tu je je još u 5. stoljeću bila prva crkva. Ljudi stoljećima hodočaste na ovo mjesto tražeći utjehu i snagu.