Mali bavarski građevinari

 

Projektant automobila, pilot, programer računalnih igara, fotomodel… danas djeca sanjaju o tim zvanjima. Tko želi biti zidar, tesar ili stolar? Građevinarstvo vapi za podmlatkom. To kani promijeniti mudro osmišljena inicijativa u organizaciji Udruge bavarskih građevinaca. Počinju odmalena, još u vrtiću. Sve je započelo u Obermeiselsteinu kod Oberstdorfa. No, ta se praksa neće zadržati u Bavarskoj, ide u vrtiće diljem Njemačke kako ne bi izumrli obrti.

 

Autor: Ralph-Jürgen Schoenheinz

Snimatelj: Matthias Lhous

 

kindergarten10a

Kao i svakog radnog dana u sedam i trideset djeca stižu u vrtić Sveti Martin. Ali, danas je predškolcima osobit dan.

U vrtiću imaju posjetitelje. Građevinski obrtnik Lukas Wolpert i Lisa Eckardt, inicijatorica projekta, žele privući djecu u graditeljska zvanja.

LUKAS WOLPERT, obrtnik, objašnjava: ˝Počinjemo u vrtiću, želimo ih zainteresirati, kako nešto učiniti svojim rukama, razmisliti ˝što ću graditi˝ i to provesti u djelo. Nadajmo se da će se bar netko od njih odlučiti za građevinsku struku, zidare, tesare i slično.˝

Djeca poznaju alat, ali nemaju praktičnog iskustva. Uče zabijati čavle, graditi kućice… Hoće li se i kasnije u životu time baviti?

 

U toj nadi žive Bavarske građevinske udruge, nositeljice akcije ˝Tražimo građevinare˝. Besplatno školuju odgojiteljice, daju alat pa i radnu klupu na dar vrtiću.

A za to da ih doista rabe, skrbe kumovi kao što je Philip Haidl iz građevinske tvrtke Geiger.

 

kindergarten5b PHILIP HAIDL, visokogradnja i niskogradnja Geiger iz Sonthofena, o svom ˝kumstvu˝ govori: ˝ Smisao uvodnog dana jest potpora tvrtke. Sudjeluje se u zajedničkoj akciji, dajemo im materijal, kad postoji potreba tih vrtića. Ne samo jedan dan, nego trajno.˝

A što djeca žele postati nakon vrtićkih građevinskih iskustava? Ako pitate djecu, reklo bi se da će uskoro u Bavarskoj svi biti građevinari!

Lukas Wolpert i Lisa Eckardt  idu iz vrtića u vrtić. Do sada su već bili u više od šezdeset bavarskih vrtića.

˝Posao za graditelje˝ uspješan je bavarski model.