Spašavanje na zaleđenim mađarskim jezerima

 

saving from ice6a

Ležeći potrbuške na ljestvama, uz pomoć pijuka puzi vatrogasac na ledu jezera Gébárti u mađarskoj županiji Zala. Tako se približava svojem drugu koji je zaglavio na ledu. Nakon što dospije do onoga tko je upao u nevolju, ljudi na obali uz pomoć užadi izvlače ih na sigurno. Tako se pripremaju stručnjaci za slučaj ako nekoga treba spasiti iz opasne situacije.

AMBRUS HORVÁTH, iz Uprave za obranu od katastrofa županije Zala svjedoči o prijekoj potrebi za takve pripreme: ˝Na području županije Zala nalazi se više manjih jezera na kojima je, ako je debljina leda odgovarajuća, dopušteno klizanje. Ako bi se dogodila nesreća, spašavanje je zadatak profesionalnih vatrogasaca.˝

Uže koje je korišteno u spašavanju prilokom nedavnog slučaja kod Siófoka pojačali su specijalnim petljama, potom su u vježbi pokazali kako treba izvući ljude u nevolji sa leda Balatona.

Natporučnica SZABINA BÁZELNÉ MIHÁLYKA, glasnogovornica županijske Uprave za obranu od katastrofa ističe: ˝Osim pucanja leda ovdje na Balatonu treba obratiti pozornost i na to da se na više mjesta u jezeru nalaze izvori koji smanjuju debljinu leda.˝

Stručnjaci preporučuju da svi koji se bave sportom čine to po mogućnosti na označenim područjima. Nitko se ne smije sam zadržavati niti na ledu koji se čini dovoljno debelim, pogotovo u sumrak, ili u lošim uvjetima vidljivosti, kad je provjereno najopasnije klizati.