Španjolski slikari Zlatnog doba u Njemačkoj

 

Velazquez1a

Nema osmijeha na njegovim usnama, iako je on dvorska luda. Nije tada bilo vrijeme za smiješak. Harala je kuga… Država je bankrotirala, narod je teško živio. Spas su potražili u vjeri, a umjetnicima je to donijelo neke prednosti. Glavni su naručitelji bili dvor i crkva. Tu su mogli mirno proučavati svece za svoja djela.

Bila je to era velikih slikara kao što su El Greco, Zurbarán, Murillo, i – Velázquez. Upravo se oko njega organizira minhenska izložba napravljena u suradnji s berlinskim gradskim muzejem, naslovljena ˝Španjolska Zlatno doba – Doba Velázqueza u slikarstvu i kiparstvu˝.

Izložena su umjetniča djela nastala u 17. stoljeću u doba vladavine kralja Filipa III., upravo nazvanom Zlatno doba. A bilo je ono i prijetvorno, jer inače tada nigdje nema staklenih suza, nego samo u Španjolskoj.

˝Bila je to vrhunska umjetnost privida˝, kaže kustos ROGER DIEDEREN, ˝A to je trebalo što realističnije prikazati. Doista, te su efekte upravo umjetnici u Španjolskoj doveli do savršenstva.˝

Protrnemo dok gledamo neke od tih umjetnina. Najradije bismo odustali od preteške borbe sa zlim i opakim. No modra mrlja na koži nije uzrok smrti, već znamen. Religiozna su djela trebala voditi pučanstvo pravoj vjeri.

Prvi su put sada te procesijske skulpture, ostvarene u gotovo prirodnoj veličini, izložene i izvan Španjolske. Posudbe umjetničkih djela iz cijeloga svijeta svjedoče o sveukupnome bogatstvu svih lica toga razdoblja u španjolskoj povijesti umjetnosti.

Ova će djela biti izložena u Hypo Kunsthalle u Minhenu do 26. ožujka 2017.