Porculan i bavarska kulturna povijest

 

Porculan2

Car ugošćuje dvor. Svečani je stol postavljen za šezdeset osoba. Na stolovima je porculan – od tanjura do stolnoh ukrasnog pribora. Skupo, profinjeno, raskošno… Malom je čovjeku to bilo nezamislivo. Ali takav je bio feudalni poredak.

Što je gdje i čemu služi? Tako je koncipiran uvod u izložbu ˝Kulturna povijest, porculan Hohenberg˝. Osvrt na posljednja tri stoljeća. Porculan, to ˝bijelo zlato˝ plemstva, industrijalizacija pretvara u masovnu potrošačku robu građanstva i radništva.

Ukus je podređen svevremenskom stilu. Nije uvijek to stilski siguran ukus, ali uglavnom je funkcionalan. I danas se tome svemu divimo.

Porculansko je posuđe postalo predmetom umjetnosti. Posve je svejedno – Istočna ili Zapadna Njemačka. Porculan i dizajn lijevo je i desno od Zida, pravo kulturno dobro. Primjerice, narančasto-smeđecrvena boja sigurno je 1970-ih bila svjedočanstvo ljubavi prema jednostavnosti izričaja i u Istočnoberlinskoj palači Republike i na kuhinjskome stolu u Kulmbachu.

Sve je to ˝Kulturgeschichte des Porzellans˝ – Kulturna povijest porculana, obnovljena trajna izložba Porzellanikonu, najvećem svjetskom muizeju pocelana u Hohenbergu na Egeru.