Mediteranska antička numizmatika

 

Numizmatika2

 

˝Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja˝ jedinstven je autorski i izdavački projekt sa 200 faksimila numizmatičke zbirke koju je 20 godina stvarao Joško Zaninović. U knjizi su prikazane papirnate novčanice s arheološkim motivima na području Sredozemnog i Crnog mora.

JOŠKO ZANINOVIĆ objašnjava: ˝Mediteran je prostor na kome se civilizacije sukobljavaju već 2500 tisuće godina integracija mediterana u antičkom svijetu bila jedinstvena pojava koja se do danas nije ponovila.˝

Neki su arheološki lokaliteti i objekti prvi put cjelovito obrađeni, a neki podaci prvi put okupljeni na jednome mjestu i sistematizirani.

Akademik NENAD CAMBI, suautor knjige, tvrdi: ˝Formiranjem ove zbirke je stvoren novi kulturološki fenomen i vrijednost u okvirima kolekcionerske djelatnosti koja je danas vrlo popularna i iznimna.˝

A treći suautor ŽELJKO MILETIĆ zaključuje: ˝Knjiga je izvanredno slojevita, puno više od jednostavnog opisa tih spomenika. Ona nam govori o mentalitetu ljudi koji su to stvarali, o novčanicama i povijesti ovih država.”

Knjigu je objavila Javna ustanova Nacionalni park “Krka”, a prigodna izložba u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena je do 18. Veljače 2017.