Spremaju se nošnje, konopi, mačevi i jaja

 

Kroz kuće gdje danas maškare skupljaju jaja sutra će proći povorka pokladara i lijepih maškara. Ophod sela traje sve dok ne zazvoni Zdravo Marijo. Prikupljena jaja spremit će se doma kako bi ih jeli za dva dana, na Čistu srijedu.

 

Poklad15

 

Osvanuo je pokladni utorak. Muškarci idu po konop za spuštanje lutka s brda u mjesto. Zajedno su stari i mladi, vezani istom niti.

Tristo metara je dug konop. Treba ga vezati od vrha zvanog Pokladova grža do Donjeg sela.

Po kućama se obavljaju zadnje pripreme za večerašnji središnji događaj. Treba izvući i pregledati nošnje, popraviti kostime.

Lastovci ozbiljno i predano pristupaju svakom dijelu običaja. Njima je Poklad svetinja i najveće blago. To potvrđuje i ENIO NIKOLIĆ: ˝Ovaj današnji dan na Poklada, za nas Lastovce je to sve. I kino i kazalište i šoping i koncert. To je sve što imamo.˝

Taj dan iznimno podne zvoni u jedanaest sati.

Poklad17Lijepe se maškare okupljaju ispred kina. Njihovu povorku čine po dvije žene u paru – prijateljice ili rođakinje, jednako odjevene. Svaki par smišlja i šiva kostim koji će u pravilu odjenuti samo jedanput, danas na pokladni utorak.

Desetak muškaraca odjevenih u oficire čuva red i nadgleda lijepe maškare obilazeći s njima selo. Voditelj ovdašnjeg kulturnoumjetničkog društva EDI BAČKO nikad ne propušta ni trenutka od običaja: ˝Takoreći cijelo mjesto živi za tim, živi s Pokladom. Svatko nekako sudjeluje. Netko svira, netko pleše, netko radi nešto drugo, netko teže uze, netko samo ide na ples. Svi mještani sudjeluju u pokladama na bilo koji način. Ima masu načina kako možeš doprinjeti tom Pokladu, toj tradiciji.˝

 

U jedan sat popodne pokladari stižu pred općinu. Od načelnika traže dozvolu za spuštanje i spaljivanje Poklada.

Poklad6Kad su dobili dozvolu i otplesali mačevni ples, odlaze u pohode dogovorenim kućama.

Dr. sc. IVA NIEMČIĆ sa Instituta za etnologiju i folkloristiku prikazuje povijestnu potku: ˝Cijelo vrijeme se u literaturi spominje pokladarsko kolo kao lančani ples s mačevima i nitko ne spominje lijepe maškare i njihov ples, koji je također lančani.

Nije s mačevima nego je s maramicama, ali isto spada u tu kategoriju. Samim tim što je to ženski lančani ples on je jedinstven jer lančani plesovi inače pripadaju muškim društvima. I svi lančani plesovi u Europi su muški plesovi. Jedino ovdje imamo lijepe maškare, ženski lančani ples.˝