Lastovski pokladni običaji

 

Lastovski je Poklad običaj jedinstven u svijetu. Stanovnicima toga jadranskog otoka on je svetinja i najveće blago. Ozbiljno i predano pristupaju pripremama za pokladni utorak gotovo mjesec dana unaprijed. Zadnjeg tjedna, u ponedjeljak ujutro uz zvuke lijerice povorka krene za magarcem od ulaza u grad prema maslinicima. Ondje će naći zemlju za izradu lutka Poklada. To je središnja figura drevne izvorne pučke predstave.

 

Autor: Nebojša Stijačić

Snimatelj: Damir Bednjanec

 

Poklad3

 

Sve do kraja dana na Pokladni utorak zakrabuljene skupine ludaju selima i skupljaju jaja, koja će im biti doručak na Čistu srijedu. Postoje dvije vrste maškara. Takozvane grube maškare nose staru odjeću i lica su im zacrnjena ili išarana ružem za usne, za razliku od lijepih maškara, koje nose raskošne ukrase na odjeći živih boja.

Običaj je spomen na događaj iz 1483. dok je otok bio pod zaštitom Dubrovačke republike. Legenda kaže da su ga tada namjeravali opljačkati i pokoriti brojčano nadmoćni i dobro naoružani Katalonski gusari, od kojih ga je spasila samo božja ruka, kako vjeruju Lastovci. Zato i danas čuvaju spomen na taj dan.

A da se ništa od originalnih starinskih navada ne zaboravi ili ne izvodi krivo, brine se već godinama KUD ˝Lastovo˝. S njima je cijeli pokladni tjedan 2015. provela ekipa emisije ˝Alpe Dunav Jadran˝.