Trajna privlačnost Fischerova porculana

 

Zsolnay, Hollóházi, Herend – imena su najpoznatijih mađarskih proizvođača porculana. Uz ovo posljednje neizbježno se uvijek veže i ime Fischer. Naime, svoje najbolje dane tvrtka je doživjela pod vodstvom Móra Fischera, čovjeka koji ju je učinio uspješnom i svjetski poznatom. Rođen u Tati, gdje je izučio umjetnički zanat oslikavanja porculana u relativno poznoj dobi, prešao je u Herend na poziv uprave, koja je zamalo dovela do propasti tvornicu na čijem je čelu do tada stajao Vince Stingl.

Sada Muzej  “Domy Kuny” u Fischerovu rodnom gradu želi mu odati počast osnutkom stalne zbirke porculana, a taj je događaj obilježen izložbom što ju je priredila povjesničarka umjetnosti Mónika Kövesdi. Njezina cjelogodišnja programska ideja temelji se na isticanju povijesti i karaktera toga relativno maloga grada. U tematskom predstavljanju geoloških, etnografskih, povijesnih i umjetničkih vrijednosti Tate, došao je red i na znameniti porculan.

Izložba pruža uvid u tehnologiju proizvodnje porculana, tradicije i inovacije, te eksperimente u izradi porculana, ovisno o raznolikosti njegove namjene: od uporabe u kraljevskim i plemenitaškim kućama do hotelskih usluga ili dnevnih potreba suvremenih salona čaja i kafića.