Thonetove stolice na izložbi

 

“Thonet & Design” – od malog poduzetnika do globalnog proizvođača prepoznatljivih stolica. Prikazati dva stoljeća postojanja svjetski poznatog dizajnera toga dijela pokućstva, koji je proslavio obiteljski brend, želja je kustosa Pinakoteke moderne umjetnosti (Pinakothek der Moderne) u Münchenu. Ova izložba predstavlja povijest obiteljske tvrtke s kraja 19. do početka 21. stoljeća: od ranog razdoblja inovativnog dizajna, praćenja novih metoda rada i kanala distribucije, do suvremenog marketinškog pristupa.

Tvrtka koju je 1819. osnovao Michael Thonet, majstor izrade kabinetskog namještaja iz malog mjesta Bopparda nedaleko od Frankfurta, evoluirala je kroz desetljeća u jednog od najvažnijih proizvođača namještaja od “bentwooda” – drva oblikovanog posebnom tehnikom namakanja i savijanja. U kasnim 1920-ima, pak, Thonet je skrenuo pozornost na cjevasti namještaj od čelika, udruživši se s nekoliko dizajnera pokreta Bauhaus.

Zajedno sa sinovima, bio je posebno uspješan u prilagodbi proizvodnje ručnih izrađenih pojedinačnih komada serijskoj proizvodnji. Njihova je najpoznatija stolica “No. 14”, do danas jedna od najpopularnijih kavanskih sjedalica, koja se i danas naveliko proizvodi. Uz Thonetove klasike, Minhenska izložba do 2. veljače 2020. predstavlja i pionirske kreacije modernih dizajnera: Eda Harlisa, Vernera Pantona, Normana Fostera, Stefana Dieza, Konstantina Grčića i Sebastiana Herknera.