Stižu Grobnički dondolaši

Kao Europska prijestolnica kulture 2020., Rijeka je predstavila cjelogodišnji kulturno-umjetnički program u kojemu će biti više od 600 događanja i 250 projekata, a službeno počinje s prvim danom veljače.

 

Izložbe, koncerti, kazališne predstave, umjetničke instalacije, filmski i književni festivali… Program Rijeke 2020 razvija se u sedam pravaca: muzej na otvorenom “Lungomare art”, pregled novih tehnologija “Dopolvoro” i riječke povijesti “Doba moći”, uvid u gastronomiju migranata i manjina “Kuhinja različitosti”, akcija zbližavanja kopna i mora “Slatko i slano”, obiteljske radionice “Dječja kuća” te “27 susjedstava”, kojom se mjesta Primorsko-goranske županije spajaju s gradovima ostatka Europe.

Svjetski poznata riječka karnevalska povorka imat će posebno izdanje 23. veljače, a upravo je karnevalskoj skupini grobničkih dondolaša pripala čast da otvori program “27 susjedstava” 7. veljače u Čavlama, gdje će izvesti “Zvončarsku simfoniju” zajedno s glazbenicima “Porto etno orkestra”, prokušanim specijalistima za “World Music”.

Grobničke zvončare štuju kao vjesnike dobra od legendarne srednjovjekovne bitke u kojoj su zaglušujućom bukom stočnih zvona otjerali Tatare, i oni su uvijek iznimno popularni u svim karnevalskim svečanostima.

Ova legenda ima uporište u realnim događajima. Naime, na Grobničkom polju odvijale su se u povijesti mnoge značajne bitke. Jedna se od njih dogodila 1242. kad su ovamo prodrli Tatari, predvođeni Batu-kanom – unukom slavnog Džingis-kana. Bila je to presudna bitka za opstanak Hrvata na tome tlu. Legenda kaže da su u najtežim trenucima tog krvavog obračuna vojsci hrvatskih vitezova u pomoć priskočili hrabri seljaci. Noseći na glavi strašne maske, a na leđima velika zvona, utjerali su strah u kosti osvajačima i tako pridonijeli velikoj i važnoj pobjedi. Bili su to zvončari – ovdje ih zovu i dondolašima.

Kao temelj pravca “27 susjedstava” ističe se povezivanje i suradnja stanovnika otoka, obale, zaleđa, gorja i gradova cijele Primorsko-goranske županije s ostalim građanima Europe, razmjena znanja, iskustava, običaja i svakodnevnih navika. Upravo kako je prilikom predstavljanja “Rijeke 2020” istaknula direktorica Emina Višnić, ovaj projekt ima dugoročne društvene posljedice za ljude u manjim mjestima, što je posebno važno u doba izazova očuvanja europskog identiteta s kojim se susreće današnja EU.