“Nostalski” u bavarskim Alpama

 

U okrugu Garmisch-Partenkirchen svake godine u siječnju ljudi s drevnim skijama kreću na padine Krüna. To je stara i postojana zimska tradicija: legendarna nostalgična skijaška utrka. Jedan od onih koji je nikad nije propustio od 2008., kad je za nju doznao, jest i bivši gradonačelnik Mittenwalda Hans Neuner. On se natječe na prastarim skijama iz doba Wehrmachta, što ih je zatekao na tavanu među stvarima iz naslijeđene očeve imovine.

On ozbiljno shvaća pripreme za ovu utrku i redovito trenira uz malu žičaru  Luttensee, gdje je u dobi od nepune dvije godine prvi put stao na skije što ih je izradio domaći majstor iz Tiefenbrunnera. Otac mu je bio vojnik-alpinac, koji je stoga stigao čak do Kavkaza. Valjda je otuda i donio “kandaharske vezove” sa žičanom obujmicom oko pete, jer se skijalo u običnim čizmama koje je trebalo dobro pričvrstiti na daske.

No, utrka “Nostalski” privlači i mnogo mlađe sudionike i sudionice. Natjecanje se odvija u nekoliko kategorija, a revijalne utrke voze svi koji to žele. Uz “buretaše” pod nogama, u rukama su drveni štapovi, koji služe kao motke za podupiranje. A ugođaju pridonose i starinski kostimi. Na postajama između dionica za osvježenje se nudi čaj, soda, a poneko si dopusti i lagani “špricer”. U svakom slučaju, veselja nikad ne nedostaje.