Otvaramo “Mediteranski armerun”

 

Tijekom cijele prošle godine zadarski autorski tandem Stipe Surać i Bruno Ćurko prikupljali su mediteranske znamenitosti u slici i riječi, a najvrednije od njih razvrstavali u ladice i  pospremali u golemi imaginarni ormar. Napokon su tako i nazvali djelo koje je tako nastalo: “Mediteranski armerun“.  Podnaslov “Jadranske letere i litrati” ukazuje na poseban dio Sredozemlja koji je u žiži njihova interesa: obala od Savudrije do Prevlake s pripadajućim otocima i nešto zaleđa.

Zapravo se radi o interaktivnom fotobrevijaru mediteranske ikonografije s 50 priča (letera) i 167 slika (litrata). Teme su odabrane tako da stvaraju neraskidivu mrežu biljaka, životinja i ljudi na kopnu, moru te u podmorju. Pisac i fotograf imali su izvrsnu podršku dizajnera Marka Gržana, koji je knjigu grafički dotjerao i osmislio interaktivnu kartu; ona uz pomoć grafičkih kodova može stvoriti individualizirani privatni prostor svakoga tko se s ovim simboličnim ormarom upusti u obilazak mjesta što ih on preporuča.

Udruga “Mala filozofija”, nakladnik ovoga neusporedivog vodiča kroz puteve kojima najradije kroči svaka mediteranska duša, pod uredničkom palicom Tonka Sardelića, dokazuje upućenost u tajne koje krije neodoljivi mirisni ormar u noninoj konobi.