Mađarski prvak u povlačenju štapa

Povlačenje štapa, prastara igra sibirskih naroda, postaje pravi međunarodni sport, pod imenom Mas-Wrestling. A mađarski natjecatelji svojski se trude da on uđe u olimpijski program.

 

Jakuti, koji sebe nazivaju Sahalarima, žive na krajnjem istoku Sibira. Ima ih gotovo pola milijuna. Ondje su zime duge, a drva ima u izobilju, kao i u njihovoj prapostojbini oko Bajkalskog jezera, pa nije čudo što su smislili skupnu zabavu kombinirajući upravo te dvije činjenice. Pleme se okupi oko vatre, dvojica jakih momaka uzmu štap dugačak oko pola metra, sjednu jedan nasuprot drugome opirući se nogama o neku veću kladu i stanu se otimati o njega. Pobjednik je, naravno, onaj tko ga uspije privući k sebi.

Kako je ova igra dospjela u Europu, a pogotovo zašto je prihvaćena u svijetu kao ozbiljna sportska aktivnost, ostaje još nedovoljno istraženo. Moguće da su je donijeli mornari, koji su takvim odmjeravanjima snage kratili prazne dane prekooceanskih plovidbi. No, istina je da je to povlačenje štapa do danas dobilo općeprihvaćen engleski naziv i međunarodni savez: International Mas-Wrestling Federation i prilično je izvjesno da će uskoro postati jedna od posve ravnopravnih sportskih grana.

Postoje različite kategorije težine, baš kao u hrvanju i drugim sličnim sportovima. Nekadašnji test muške snage osvojio je i neka ženska srca. Kako, otkriva trener mađarske ženske reprezentacije i prvak mas-wrestlinga gospodin Tamás Deli. On je dostojan nasljednik svojeg sunarodnjaka, nekad desetoga na popisu najjačih ljudi na svijetu, Adama Daraza, koji je nadmetanje u povlačenju štapa i donio Mađarima.

Od 2016. sve ih više sudjeluje na Nomadskim svjetskim igrama, gdje redovito nastupaju natjecatelji iz desetak zemalja. A jedno od najposjećenijih natjecanja u Europi je “Mas-Wrestling European Absolute Championship”. U Mađarsku je stiglo već stotinjak pehara što su ih osvojili natjecatelji i natjecateljice u devet težinskih razreda.

Natječu se i juniori, a najuspješniji su učenici iz Szegeda, Battonye i Látrányja. Samo povlačenje u prosjeku traje nekoliko sekundi i zahtijeva 70% sirove snage i 30% taktike, kako kaže trener Tamás Deli, koji ističe da ovaj sport zahtijeva veliku mišićnu snagu ruku, nogu, leđa i trbuha. Zanimljivo, tvrdi da za pobjedu nije presudan trening, već je u prednosti uvijek onaj tko ima jači struk, bedra i početni zahvat.