Američki dokumentarac o Mangartu

 

Mangart je 2.679 metara visok planinski vrh u Julijskim Alpama, smješten na samoj granici između Italije i Slovenije. Nedugo nakon završetka Drugoga svjetskog rata, 3. lipnja 1945., ondje su američki vojnici koji su se zatekli u ovim krajevima organizirali skijašku utrku. Bilo ih je 76, ali samo je 25 stiglo do cilja, što svjedoči o tome koliko je to težak i zahtjevan teren. Pobjednik je bio Walter Prager (1910.-1984.), inače prvak u skijaškom spustu.

Ti su događaji nadahnuli američkog filmskog redatelja Chrisa Anthonyja, koji je i sam nekada bio skijaš, da napravi dokumentarni film o tome događaju. On je zbog toga obišao sve lokacije i pronašao sve ljude koji su na bilo koji način vezani za utrku, još su živi i sjećaju se tih dana, ili su im barem o tim danima govorili njihovi djedovi.

Riječ je o čuvenoj  10. planinskoj diviziji, postrojbi za zimsko ratovanje koja se obučavala za bitke u planinama zaraćene Europe. U američkoj saveznoj državi Colorado postoji Muzej skijaških sportova, gdje je cijeli jedan odjel posvećen upravo toj postrojbi i odakle je Anthony krenuo u potragu za materijalom za film, koji planira dovršiti do 75. obljetnice utrke ovoga lipnja.