Zimsko ribarenje na jezeru Chiem

Ovdje se ribari i ljeti i zimi. Upravo je počela sezona ribe list. Loviti se mora, svaki dan u cik zore, bez obzira na to koliko je temperatura ispod nule i puše li vjetar s istoka ili sjevera.

 

Tako je to na bavarskom jezeru Chiem otkako ribari pamte. Obiteljska udruga Hannesa Stephana “Greamandl” iz Priena uvijek se radilo po snijegu i ledu. Sva tri naraštaja sudjeluju u zimskom ribarenju. Drukčije ne bi išlo, jer u svakoj radnoj fazi ima zaista previše posla za jednog čovjeka. Brod ove obitelji već je više od 400 godina stalno usidren na obalama Chiemseea, otkad su se doselili s Bodenskog jezera i pustili korijene u Greamandlu i Easterachu.

Tu je odrastao i Hannesov otac Max Stephan, a prije njega djed Johann, čiju fotografiju s golemim šaranom u ruci iz 1930. godine čuvaju kao pravu obiteljsku relikviju. Očev stariji brat Hans nastavio je svoju granu obiteljskog posla u Easterachu, a Max se, kao drugorođeni sin, htio sam pobrinuti za svoje nasljeđe, pa se, kao drugorođeni sin, 1950-ih sa suprugom preselio u okrug Bruck u Prienu, gdje do danas uspješno upravlja ribarskim cehom koji je sam osnovao.

Kod njih sva djeca, i muška i ženska, od dana kad prohodaju, dobivaju i neko zaduženje na ribarskom brodu. Normalno je da se novi članovi uključe kako najbolje znaju: snahe odmah preuzimaju kuhinju i održavanje popratnih potrepština i alata, a zetovi se brzo zainteresiraju za posao i krenu na tečaj bilo za ribara bilo za uzgajivača ribe. Svoje poslovne rezultate i trofeje uvijek rado pokažu na ljetnom fetivalu u Rosenheimu, gdje nude vrlo traženu ribu prženu po njihovim starim obiteljskim receptima.

Inače je jezero Chiem prilično bogato ribom – razne vrste šarana i jegulja, smuđ, kečiga, crvenperka… Prema statistikama ulova svih profesionalnih ribara koji tu love, godišnje izvuku oko 120 kilograma. Pogotovo kad počne sezona neke ribe, kao što je sad sezona riječnoga lista. Rekordan ulov prošle jeseni otvorio je i pitanje odustajanja od zimskog lovostaja na djeverike jer su se prilično namnožile. Organizirana je i kampanja za zaštitu ribe iz domaćih voda, na inicijativu Gornjobavarske zadruge ribara s Kochelseea.