Stane Kregar, hodočasnik prema ljepoti

 

Kregar1

Stane Kregar jedan je od središnjih slovenskih slikara prošlog stoljeća. Kosmopolit, uvijek dobro upoznat s tokovima u umjetnosti, što se odražavalo i u njegovom stvaralaštvu. Poseban fenomen, jer njegova su djela – unatoč činjenici što je bio svečenik i što je slikao i sakralne motive – redovito otkupljivale i državne ustanove u vrijeme socijalizma.

Povjesničar umjetnosti i autor izložbe ANDREJ DOBLEHAR kaže: »Izložba je memorijalna. Tako smo je nazvali, ali unatoč svemu je i svojevrsna mala retrospektiva, jer prikazuje sva razdoblja njegovog djelovanja i stvaralaštva  – kada se 1935. godine vratio iz Praga stvarao je u nadrealističkom stilu, a zatim je zajedno s kolegama nastavio u poetskom realističkom stilu.«

U ranim pedesetim  godinama – 1952-53 bio je pionir apstrakcije, a kasnije nakon 1965. godine pionir nove figuralistike; sva ta razdoblja pokazuju neku poduhovljenost, liričnost, izuzetno pjesničko shvaćanje slikarstva, što pokazuje koloritom, ritmom, slikama s kompozicijom, nekim fluidom, gotovo glazbenošću, melodičnošću.

Tako raznoliki opus je i izazov za oblikovatelje izložbe, najvolje zna RANKO NOVAK , oblikovatelj, autor postava izložbe: »Prije svega su izazov bile njegove stvari, što su ih na temelju skica izrađivale marljive ruke švelja, to su misni plaštevi, što sam ih tretirao naprosto kao slike.«  

Prvi puta su predstavljene obje strane Kregarevog slikarstva, ona svjetovna kao i crkvena. Najviše se ističe, ali ne samo zbog formata, triptih iz sjemeništa, koji je najbliži njegovim svjetovnim ostvarenjima, novoj figuralici, kada je simbole smjestio u apstraktna obojena polja. Memorijalna izložba Stane Kregar 1905–1973, “Hodočasnik prema ljepoti” (Romar k lepoti) u Narodnoj galeriji Ljubljana moći će se razgledati do 5. svibnja.