Picasso, likovni događaj sezone u Zagrebu

 

 Picasso1

Za Picassa se smatra da je u životu načinio oko 50 tisuća djela u 80 godina života. Ono po čemu je fundus djela pariškoga Picassova Muzeja poseban jest činjenica da su u tom Muzeju djela koja je umjetnik čuvao za sebe, dakle dio obiteljske ostavštine. To su u načelu oni radovi koje umjetnici ne prodaju, već su dio njihove intime, ili ih smatrajući da su u tome času najbolja, ostavljaju u svojem vlasništvu.

Iz takvoga je Muzeja, dakle, stigao u Zagreb raznolik izbor koji je već gotovo pet godina na putu. Izložba u Klovićevim drovima smatra se likovnim događajem sezone u Hrvatskoj. Jedan je to od tri postava koji su obišli svijet. Zagreb je posljednja postaja, jer je obnova Muzeja Picasso pred završetkom.

Vrata Klovićevih dvora otvorena su po 10 sati na dan od 23. ožujka do 7. srpnja. Što se tiče sigurnosnih uvjeta, oni su standardni kao i kod drugih izložbi, samo multiplicirani. Ali to je onaj dio koji publika ni ne vidi. Organizatori se ispričavaju mnogobrojnim zainteresiranim posjetiteljima jedino u slučaju čekanja, jer idealni mikroklimatski uvjeti su u ovakvim slučajevima nužni, pa se u prilikom većih gužvi ulazi u grupama.

Po svemu veliku izložbu ‘Picasso: remek-djela iz Musee National Picasso u Parizu’ zagrebački Klovićevi dvori ugošćuju od 23.ožujka do 7. srpnja 2013.