Hrvatski fotografi u Grazu

 

Graz2Graz – Kunsthaus – Camera Austria. Ondje su se smjestila djela 23 umjetnika iz Hrvatske, koja govore tome što im je unatrag četrdesetak godina fotografija značila i kako su se njome koristili.

Tom Gotovac mnogima je odredio put. Tu su i Grupa šestorice, Gorgona, Goran Trbuljak, Antun Maračić, Enes Midžić – do onih mlađih koji na različite načine baštine eksperimente sedamdesetih.

Direktor Camere Austria REINHARD BRAUN kaže: “Diskurs izložbe je vrlo suvremeno oblikovan. Mi razmišljamo o fotografiji na način što nam slika  zapravo želi reći, u što nas želi uvjeriti sa svojim specifičnim značenjem, i kako ona zapravo oblikuje naše znanje o  suvremenom svijetu.”  

Fotografija je ponajprije dokument i od toga polaze  mnogi umjetnici. Jedan je od njih, Boris Cvjetanović, zabilježio prvi štrajk u bivšoj socijalističkoj Jugoslaviji, u labinskom rudniku 1987. Autor BORIS CVJETANOVIĆ sjeća se toga delikatnog vremena: “Imao sam neko vrijeme nekakav sivi oblak koji mi je iznad glave bio, ali ta strast da se to zabilježi da se to napravi bila je ipak jača.”

MIRJANA  VODOPIJA koristi fotografiju u instalaciji: “Pokazujem fotografiju kao jedno stanje u jednom trenutku, ono koje čak nema ovu dimenziju vremena sad, za razliku od ogledala koje je ima.”

Priča o hrvatskoj elementarnoj, eksprimentalnoj  i konceptulanoj fotografiji u Grazu traje do 26. svibnja 2013.