Stare slike pričaju priče

 

Na Notranjskom, na području Cerknice, Bloka i Ločke doline prije tri godine počelo se s prikupljanjem starih fotografija. Zajedno s pričama što ih pripovijedaju više desetljeća, stare se fotografije objavljuju na web stranici http://stareslike.cerknica.org/. Ove su internetske stranice u manje od tri godine zabilježile više od milijun pregleda, jer ih redovito prate stanovnici ovog područja i ljubitelji Notranjske diljem svijeta. Razlog je i u tome što kreatori web stranica svaki dan objave bar jednu staru fotografiju.

 

Autorica: Alenka Bevčić

Snimatelj: Bojan Kastelic

 

stare slike1

Janja prikuplja već davno zaboravljene fotografije. Njima otkriva povijest zavičajnog sela Kozarišče u Ločkoj dolini. Neke su stare već više od stotinu godina, druge samo nekoliko desetljeća, a od svih se sastavlja mozaik života u malom selu uz sam stari grad Snežnik. Prije izvjesnog vremena pridružila se kreatorima internetskih stranica sa starim fotografijama iz Notranjske i rezultat suradnje s nekolicinom istomišljenika je da se svaki dan objavljuje bar jedna fotografija.

JANJA URBIHA objašnjava zašto to čini: “Starim fotografijama često nedostaju dodatne informacije – ili se ne zna tko je na njima ili se ne zna gdje je fotografija snimljena i takva fotografija u suštini gubi veliku većinu svoje vrijednosti. A prilikom svog svakodnevnog posla dok susrećem ljude, svi žale – jao, pa zašto nisam slušao i zapisao onda kada mi je baka, ili mama pričala o slici.”

Najstarije fotografije potječu iz godina na prijelasku iz 19. u 20. stoljeće, a posebno su ponosni na fotografiju ovih vojnika iz 1875.godine.  Detalji o toj fotografiji nisu poznati, no internetska stranica je upravo i nastala iz potrebe da se sazna gdje, kada i kojom prilikom su snimljene fotografije, što su u mnogim domovima ostale zaboravljene u nekoj prašnjavoj kutiji.

stare slike5

ANA KRAŠEVEC iz Starog trga kaže: “Ja sam u ovoj dolini domaća i poznajem tako reći sve ljude, ove sada i one od prije. Jako puno ljudi poznajem, a ako slučajno se dogodi da nekoga od ovih mladih ne poznajem, pitam čiji je. Na fotografijama koje su stare već više od jednog stoljeća, ljude gotovo nikada ne prepoznajemo, no zanimljive su jer pričaju priče o mijenjanju sela. Fotografije našeg  Kozarišča, koje su nastale oko 1930. godine, čak su uspoređivane s današnjim izgledom sela, tako da je selo  fotografirano sa istog mjesta kao one daleke godine, dok je fotografija još bila crno bijela, a u selu dvije gostionice, trgovina i čak porezni ured.”

JANJA URBIHA i za to ima objašnjenje: “Dok smo ih skenirali i povećavali, jako sam uživala, kada sam gledala detalje, jer sam utvrdila, kao i na svim ostalim razglednicama, da ima jako puno ljudi, a kada sam uspoređivala ljude na jednoj i drugoj razglednici, utvrdila sam da je riječ o praktički istim ljudima, što dokazuje da su snimke napravljene istoga dana.”

Neka domaćinstva u selu i danas su ista kao u to doba, samo u lošijem stanju, pa ni   slamnatih krovova nema više; a druge su vlasnici obnovili i prilagodili suvremenom načinu života. Važno otkriće su i nekadašnji nazivi ulica i područja sela, koji su se do danas već izgubili. Prije svega su fotografije probudile uspomene na posebne stogove sijena – ostrnice. Način pohrane sijena u gomile, karakteristične samo za Ločku dolinu. (Ostrnica je zapravo deblo drveta  – bilo cijelo, ako je drvo manje, ili samo dio od vrha pema dolje, s djelomično podrezanim granama. Takvo deblo se zabije u zemlju i na bočne grane se stavlja sijeno na dodatno sušenje odnosno pohranu.)

stare slike3

JOŽE OVSEC iz Kozarišča zna u čemu je tajna: “Po drugim mjestima je postojala tradicija kozolaca, no ovdje nije bilo kozolaca, ali su postojale ove ostrnice. Jedno obiteljsko gospodarstvo poput našeg imalo je 300, 400 ostrnica i tu je bilo dosta posla, a krmivo je bilo puno kvalitetnije.” (Kozolec je za Sloveniju karakteristična sušara za sijeno, kukuruz ili sl., sastoji se od ljestvaste uspravne konstrukcije z dvostrešnim krovom. Na horoizontalne prečke se stavlja ljetina, krov štit od padalina, a “ljestve” omogućavaju  stalno strujanje zraka, jer se ne radi o zatvorenoj sušari.)

Ostrnice su se u Ločkoj dolini s opadanjem broja poljoprivrednih domaćinstava i uz suvremeni način poljoprivrede počele gubiti i tijekom ljetnog razdoblja košnje  ih se po okolnim poljima može vidjeti tek mali broj, no stare fotografije i priče iz prošlosti na internetskim stranicama ponovo su ih oživjele  i mnoge nagnale da ponovno odu istraživati po starim kutijama s uspomenama.

 

http://stareslike.cerknica.org/stareslike-in-english/