Akvarij na Pulskoj Verudeli

 

Najveći istarski grad Pula danas ima 60-tak tisuća stanovnika koliko je imao i početkom 20-og stoljeća. Veličinu i bogatstvo u tom razdoblju može zahvaliti tomu što je bio središnja ratna luka Austrougarske. Ratne utvrde koje su okruživale grad danas dobivaju novu namjenu. Akvarij u Fort Verudeli jedna je od takvih.

 

Autor: Boro Vučković

Snimatelj: Damir Bednjanec

 

akvarij5

 

Utvrda Verudela sagrađena je godine 1886. Jedna je od stotinjak  većih građevina obrambenog sustava austrougarske Pule koji se proteže u tri fortifikacijska prstena.

Preustrojem Hrvatske vojske u zadnjem desetljeću ovi se objekti postupno vojno napuštaju i dobivaju novu civilnu namjenu. Tako je u ovoj utvrdi nastao najveći akvarij u Hrvatskoj. Utvrda, ma koliko god zapuštena bila, postala je gotovo idealno mjesto za akvarij. Fino obrađeni kameni blokovi, svodovi od opeke i betonske konstrukcije uz čisto more poslužile su za vrlo privlačan akvarij, ali ne samo to.

Prema riječima Dr. MILENE MIČIĆ, utvrda je  fortifikacijski dio obrambenog pojasa Pule glavne ratne luke austrougarske monarhije: “Mi smo se ovdje uselili 2002. godine i napravili akvarij. Ja, kao morski biolog radeći 18 godina u Institutu ‘Ruđer Bošković’ u Rovinju, gdje je smješten jedan manji akvarij, mogla sam vidjeti taj živi morski svijet i rodila mi se ideja da tako nešto napravim i u Puli. S obzirom da je bilo niz slobodnih objekata, tražila sam i uspjela ući ovdje.”

akvarij3

U  šezdesetak bazena u prizemlju, rovu i prvom katu utvrde može se zaista mnogo toga vidjeti.

Vodič ŽARKO JAKOVIĆ pokazuje najljepše primjerke morske fore i faune: “Glavna namjena ove sobe je da pokažemo morske konjiće i ukažemo na njihovu posebnost i ugroženost. Mi pokušavamo ljudima objasniti da je mnogo riba i organizama u Jadranu ugroženo. Znači ovdje pokazujemo konjiće i objašnjavamo zanimljivosti biologije kao što je to, na primjer, da je mužjak taj kod konjića koji nosi oplođena jajašca u utrobi. Mužjak, zapravo, rađa male morske konjiće.”

Voditelji Akvarija posebno su ponosni na Centar za oporavak morskih kornjača, nastvalja uz dalji obilazak akvarija g. Jaković: “Mi dobivamo kornjače koje su ozlijeđene, ulovljene u mrežu, ozlijeđene od broda. One borave određeno vrijeme kod nas dok se ne oporave i onda ih puštamo u more. Naravno, budući da su one strogo zaštićena vrsta. Hobotnice su iznimno zanimljive jer su to beskralježnjaci, što malo ljudi zna,  ali koje su iznimno inteligentne i radoznale. Ljude zanimaju i velike ribe. Recimo murine koje su već godinama u akvariju. Naša najveća riba je trenutno kirnja koja ima više od 15 kilograma. Zanimljive su i otrovne i opasne ribe kao pauci i škarpine.”

Akvarij

Prenamjena utvrde u akvarij traje već punih desetak godina i mnogo toga je učinjeno, ali  i planovi su ambiciozni, kao što potvrđuje dr. MILENA MIČIĆ: “Nadamo se da ćemo do iduće sezone napraviti i jedan veliki bazen za morske pse – više od 100 kubnih metara. Mada mali psi mogu živjeti u manjem volumenu , za veće je potreban veći bazen.”

Hrvatski Jadran je jedno od  najčistijih mora na svijetu, ali more, ipak, nije neiscrpan resurs. Morske kornjače, morski sisavci, cvjetnice, školjke, konjići, morski psi, puževi i još mnogi živi organizmi i njihova staništa mogu biti ugroženi zbog onečišćenja mora.

To ćete dobro razumjeti, ako posjetite Akvarij u utvrdi Verudela i uživate u ovoj ljepoti.