Barjanski kotač, najstariji na svijetu

 

kotac2

 

Nakon četiri godine konzervatorskih zahvata u radionici Rimsko-njemačkog središnjeg muzeja u Mainzu najstariji drveni kotač s osi na svijetu, star oko 5100 godina, opet je kod kuće u Ljubljani. 

Prapovijesni kotač, što su ga slovenski arheolozi otkrili 2002. godine, mogao je prkositi tisućljećima jer je ležao u mokrom tlu Ljubljanskog barja. 

Kod konzerviranja arheološkog ili mokrog drveta voda se nadomješta nekom drugom tvari; kod ovog je kotača korištena  melaminska metoda.

IRENA ŠINKOVEC iz Muzeja i galerije grada Ljubljane objašnjava: “Melaminska metoda, kako se može vidjeti, čuva strukturu drveta. Čak se vidi gdje su recentna oštećenja, a gdje su stara oštećenja, gdje je predmet nagoren, gdje su tragovi alata, kojim je ovaj predmet izrađen.”

Sojeničari su  dobro poznavali sredinu u kojoj su živjeli. A i majstor, koji je napravio kola, od kojih je sačuvan kotač i os, bio je vješt kolar.

Za kotač je koristio čvrsto drvo jasena, a os je načinio od hrastovine.  

MARKUS WITTKÖPPER iz Rimsko-njemačkog središnjeg muzeja u Mainzu objašnjava postupak: “Bilo nam je potrebno devet mjeseci za konzerviranje, a zatim je uslijedilo još polagano, kontrolirano sušenje. U tom smo razdoblju imali mogućnost napraviti i precizan 3D sken kotača. To znači da smo kotač prije zahvata i nakon njega skenirali u 3d tehnici – što nam s jedne strane omogućava ocjenjivanje uspješnosti konzerviranja, a s druge strane smo iz tih 3D podataka mogli izraditi kopiju pomoću otiskivanja.”

Prapovijesni kotač iz Ljubljanskog barja bio je dio dvokolice, što ju je vuklo govedo. Spada u sam vrh svjetskog nasljeđa i jedinstvena je ostavština sojeničara.