Test za mađarske pekarske proizvode

 

 

testing-of-bakery-products2a
Na ispitivanjima Mađarskog nacionalnog ureda za zaštitu potrošača palo je više od trećine kruha i peciva. Kontrolirali su 80 vrsta pekarskih proizvoda od kojih 30 nije odgovaralo propisima. Najčešći problem je bio to što je u njima bilo previše soli i masnoća. Još početkom 2015. godine uvedeno je pravilo prema kojem sadržaj soli u pekarskim proizvodima ne smije biti veći od dva i pol postotaka.

Po dijetetičarima jedna kriška kruha pokriva polovinu preporučenog dnevnog unosa soli, a više od pet grama već može štetiti zdravlju. Prema istraživanjima većina ljudi troši dva i pol puta veću količinu od zdrave granične vrijednosti.

Dijetetičarka LILLA CSENGERI upozorava: ˝Pretjerano trošenje soli se nedvojbeno može povezati s nastankom hipertonije, visokog tlaka koji može prouzročiti daljnje bolesti srca i krvožilnog sustava. Veoma je važno obratiti pozornost na to jer u Mađarskoj više od 50 posto smrti uzrokuju bolesti srca i krvožilnog sustava.˝

Za očekivati je da će se od 2018. godine propis još postrožiti, dakle u kruhu i u pecivima će moći biti još manje soli. A pekare koji se ne budu držale propisa mogu računati na globe.