Šumi, bomboni svih generacija!

 

bonboni-vseh-generacij3a

 

1876. – prije točno 140 godina, bračni par Franc i Josipina Šumi na Kongresnom trgu u Ljubljani otvorio je slastičarnu. 12 godina kasnije tu je izrasla tvornica bonbona.

Nakon drugog svjetskog rata tvornica je nacionalizirana. Djeca dotadašnjih vlasnika tako nisu imala slatko djetinjstvo.

Praunuka osnivača tvornice ANGELIKA HRIBAR prisjeća se: ˝Nakon rata bilo je gotovo, to više nije bila naša tvornica, bila je državna i mi smo bili kao svi ostali, osim što moram reći da su nas prodavačice u trgovini još poznavale i ako bismo navratili, dobili bismo ispod pulta kakav bombončić kao utjehu.˝

Najveća tvornica te vrste na području nekadašnje Jugoslavije u povijest se upisala i nezaboravnim reklamama. Još ima onih koji pamte ˝Visoki Ceeee!˝ autora Mikija Mustera iz 1968.

700 milijuna bonbona dolazi svake godine iz strojeva u današnjoj tvornici u Krškom, kamo je proizvodnja preseljena 2008. Ove je godine grupaciju ˝Žito˝, čiji je dio ˝Šumi˝, kupila je hrvatska ˝Podravka˝.

Generalni direktor ˝Žita˝ JANEZ BOJC kaže: ˝Posljednjih smo godina dosta investirali u linije za pakiranje, linije za vaganje, u robote… I s time treba nastaviti, jer inače neće biti niti kruha niti bonbona u svijetu.˝

Danas se ˝Šumi˝ prozvodi prodaju u 41 državi i za budućnost nema bojazni. Izložba o šarenoj povijesti tvornice može se razgledati u Slovenskom etnografskom muzeju do 17. siječnja 2017.