Najkompletniji Pompeji u Szegedu

 

pompe1ai
Gladijatorska kaciga, Posejdonov kip i ribarske udice, originalni predmeti iz starog vijeka koji su u rimskom gradu Pompeji prije dvijetisuće godina preživjeli prirodnu katastrofu. Već je više od 35 tisuća posjetitelja razgledalo izložbu muzeju ˝Ferenc Móra˝.

Nije slučajno što izložba postiže ovoliki uspjeh, jer njezin materijal još nigdje u regiji nije predstavljen, tvrdi glasnogovornik KONSTANTIN MEDGYESI: ˝Ni u Mađarskoj, ni u srednjoj Europi još nije bilo ovakve tematske izložbe s originalnim izlošcima iz Pompeja.˝

Najveći predmet kolekcije je viši od dva metra i gotovo tonu težak Posejdonov kip, a najmanji su samo nekoliko centimetara velike ribarske udice.

Druga osobitost je raritetna gladijatorska kaciga, koju je možda ostavio iza sebe gladijator što je prije dvije tisuće godina bježao pred erupcijom Vezuva. Kaciga je već poslužila i kao uzor u hollywoodskoj superprodukciji, kaže KONSTANTIN MEDGYESI: ˝Kad su snimali film ‘Gladijator’ sa Russelom Croweom ovu su kacigu koristili kao predložak.

Sve će ovo publika moći razgledati u trima velikim dvoranama do kraja godine.