Je li to Bidermajer?

 

bidermeier5a

 

Izložba u Donjem Belvederu u Beču stručno pojašnjava dobro poznat stil razdoblja bidermajera. U razdoblju 1815. – 1848. naglo jača građanstvo, ali i cenzura, pa nema slobode mišljenja. Unatoč tome, ili upravo zato, bidermajer je dao slikare kao što su Georg Friedrich Waldmüller, Josef Dannhauser i Friedrich von Amerling.

Kustosica SABINE GRABNER nastoji još bolje približiti problematiku: ˝Bidermajer je posve građanski pojam, a odnosi se na lijepe stvari, pa iako stalno na temelju slika ili pripovijedaka upućujemo na drugo, bidermajer ipak uvijek zvuči lijepo, u čemu je zapravo tragičnost svega toga.˝

Slikarima u doba bidermajera jako je važna bliskost stvarnosti i povezanost s prirodom. Oni prvi slikaju kućnu svakodnevicu: kako građanske salone, tako i seoske odaje, ali i ljude u krajoliku.

Na izložbi austrijskoga slikarstva u razdoblju 1830. – 1860., izložba nam predstavlja i umjetnike iz bivših zemalja Austro Ugarskog crstva, ali i ekskluzivno pokućstvo. Posjetiteljima je to vrlo korisno putovanje kroz vrijeme, putovanje prepuno novih otkrića.

Izložba ˝Je li to Biedermeier?˝ (Ist das Biedermeier?) ostaje otvorena sve do 12. veljače 2017.