Rike i Eduard, staklo i svjetlo

Nijemci znaju reći: “Sreću i staklo izgubiš lako”. Ali jedan par iz Donje Bavarske pobija tu izreku. Oni su se “našli” upravo na umjetničkoj obradi stakla.

 

Rike Scholle i Eduard Deubzer nerazdvojni su. Dijele atelier u Haardorfu na Dunavu, gdje rade po cijele dane. Zapravo su gotovo cijelu nekadašnju prekrasnu farmu pretvorili u manufakturu staklenih skulptura i unikatnih uporabnih predmeta. S pomoću vrućine iz peći, stvaraju umjetnička djela od svih vrsta  stakla – od čaša za vodu do raskošnih lustera.

Rike je bivša manekenka, danas jedna od rijetkih žena u obrtu puhanja vrućeg stakla, kojim su se tradicionalno bavili uglavnom muškarci. Nije čudo da uspijeva održati idealnu figuru, jer malo bi se tko udebljao provodeći život uz peć za taljenje, zagrijanu na 1.200 Celzijevih stupnjeva.

Eduard, pak, radi s ohlađenim staklom i pravi je majstor minucioznog dovršavanja odljevaka. On pročišćava formu staklenih površina, obrađujući ih tradicionalnim i modernim tehnikama mljevenja, struganja, zalijevanja vodom… Tako im daje baršunastu i sjajnu podlogu za igre svjetla.

 

Često su njhove umjetnine kombinacija pojedinačnih komada, od kojih nastaju novi oblici.  “Život i vitalnost ono su što me inspirira u radu, vruće staklo je moj materijal, jer kroz njega prolazi svjetlost, koja u konačnici donosi život. Uživam u senzualnosti stakla”, objašnjava Rike strast za tim laganim, prozračnim predmetima.