Raspjevani ruski car u Beču

 

Ruski vladar anonimno se kreće, a pritom i radi, u drugim europskim zemljama: ono što se čini gotovo nemogućim iz današnje perspektive, doista se dogodilo 1698. godine – iz puke znatiželje cara Petra Velikog! I upravo je tu povijesnu znatiželju odabrao Albert Lortzing kao predmet svoje opere godine 1837.

Ne samo njezin naslov, u originalu “Zar und Zimmermann”, već i podnaslov “Dva Petra” upućuju na turbulentno-komični sadržaj najpoznatijeg i najomiljenijeg djela toga skladatelja. S neusporedivim smislom za humor i komediju zabune, stvorio je komad koji se igra likovima od vrha do dna društvene ljestvice, a kulminira prljavim “sastankom na vrhu” rane europske diplomacije.

I upravo je prvo prikazivanje ovoga komada bilo postavilo kamen temeljac za “Deutsche Spieloper”, žanr koji se u doba romantizma izravno nastavlja na Mozartov “Singspielen”.

U samoj bečkoj “Narodnoj operi” stalni je dio repertoara od 1904. Nakon posljednje dvije produkcije – 1980.  u režiji Gregorija Ansimowa i 1996. godine u režiji  Heinza-Lukasa Kindermanna, redatelj ovog djela Hinrich Horstkotte, ujedno odgovoran za scenografiju i kostime, vodi publiku u divnu Nizozemsku, sa svim pripadajućim vjetrenjačama, klompama i cvjetovima tulipana… I to sve do 2. prosinca ove godine.