Pokret za bebe u pokretu

One vole pješačiti po planinama, ali to ne mogu otkad su postale mame. Da, tako je bilo nekad, no više ne mora biti – dokazuje grupa Mađarica koje su našle rješenje za taj problem.

 

“Sa slijepim putnikom po plavom znaku” – bi li vas privukao takav naslov bloga? U Mađarskoj ga redovito prati više tisuća ljudi, a među njima su najgorljivije čitateljice mlade mame, ljubiteljice šetnji u prirodi. Autorica ga je počela pisati, kao što to često biva, gotovo slučajno i iz posve drugih razloga – kao osobni dnevnik.

Naime, prije tri godine upustila se u planinarenje sa svojim novorođenim sinčićem u naprtnjači.  I uspjela osvojiti 1.128 km dugu Zemaljsku plavu turu. Potom je pozvala nekoliko prijateljica, koje također imaju djecu staru tek nekoliko mjeseci, i zajedno su krenule različitim planinskim putevima.

Jednom ili dvaput tjedno, u manjim ili većim skupinama, uskoro su razvile naviku hodanja po šumi u svojem najdražem društvu. Pokazalo se da to i mališanima prija.

“U tome je najbolje što se sastaju nove mame koje slično razmišljaju. Tako možemo u opuštenim uvjetima međusobno podijeliti probleme povezane s djecom, izazove i doživljaje”, kaže JUDIT NÁBRÁDI, utemeljiteljica bloga na kojemu redovito izvještava o iskustvima s izleta i najavljuje nove.

Ovaj vid rekreacije do danas je prerastao u cijeli pokret. “Plave majke” sa svojim su bebama prešle zajedno već više od dvije tisuće kilometara. Jednog sjajnog, sunčanog listopadskog prijepodneva ekipa DunaTV pratila ih je u stopu tijekom izleta na brdo Pilis-Kilátások.