ICGEB, ujedinjeni znanstvenici

Njihova istraživanja ulijevaju nove nade: oštećeno srce može se popraviti! To je središnji predmet istraživačkog rada autonomnog međunarodnog istraživačkog centra Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Trstu.

 

Inovatorska istraživanja na području biomedicine, farmacije i ekologije, visokotehnološka rješenja i promicanje izvrsnosti u žiži su interesa ovih znanstvenika. Okuplja ih Međunarodni centar za genetski inženjering i biotehnologiju (International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology – skraćeno ICGEB).

Ta međunarodna međuvladina organizacija prikuplja inovativne projekte na području prirodnih znanosti i nastoji stvarati poticajno okruženje za postizanje najviših zdravstvenih standarda, poglavito u zemljama u razvoju. Središnja uprava u Trstu koordinira podružnice u drugim talijanskim gradovima te u indijskom New Delhiju i južnoafričkom Cape Townu.

Centar je osnovan 1987., kao projekt u sklopu Organizacije UN-a za industrijski razvoj (United Nations Industrial Development Organization, kratica UNIDO), a od 1994. djeluje kao autonomni centar u krilu Ujedinjenih naroda. Financiraju ga 63 zemlje. Aktivnosti u Trstu također su pripreme za EuroScience Open Forum, kojemu će biti grad domaćin 4.-10. srpnja 2020.

Stručnjaci u tršćanskim laboratorijima dotle se bave praćenjem gena, umnažanja i reparacije DNK, studijama ljudskih virusa poput HIV-a, HPV-a i rotavirusa, pokusima u domeni molekularne imunologije, neurobiologije, eksperimentalne hematologije… Jedno od najznačajnijih otkrića im je “popravljanje” urođenih srčanih mana temeljem molekula RNK, koje mogu stimulirati i pokrenuti neaktivne srčane stanice.